Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу разговаря днес в Москва с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан за зърнената сделка и съвместната работа в Сирия, съобщи ТАСС.

Зърнената сделка, договорена с посредничеството Турция и ООН през юли 2022 г., позволи безопасния износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Миналия месец обаче Москва напусна сделката, обвинявайки Запада, че възпрепятства собствения й износ на зърно и торове.

"Москва положи максимум усилия за запазването на зърнената сделка, тя бе спряна не по руска вина", заяви днес Шойгу по време на срещата си с турския външен министър. 

Споразумението имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза и позволи износа на близо 33 милиона тона украинско зърно. Турция се опитва да убеди Русия да се върне в зърнената сделка, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският държавен глава Владимир Путин ще разговарят в Сочи на 4 септември 

"Зърнената сделка бе инициирана от уважаемия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Днес, не по наша вина , тя е спряна. И днес ние може да кажем само едно, че ако се изпълни всичко онова, което бе обещано на Русия, сделката ще бъде продължена. Но се оказа, че да бъде изпълнено това е по-сложно, отколкото строенето на нови коридори, нови наземни маршрути", каза Шойгу.

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан на срещата с министъра на отбраната на Русия днес нарече отношенията между двете страни "дълбоки и стратегически потвърдени" и отбеляза успешната работа по "най-критични въпроси".

"Ние с вас вече много години работим успешно по най-критични въпроси и винаги сме проявявали политическа зрялост. Това ни показва колко дълбоки и стратегически потвърдени са отношенията между Руската федерация и Турция", каза Фидан, цитиран от БТА.

Русия планира да продължи стратегическото двустранно сътрудничество с Турция, заяви Шойгу, цитиран от руското министерство на отбраната.

"Аз имам предвид дейностите, свързани с работата в Сирия и проекта, който ние с вас заедно започнахме - поправянето на отношенията между Турция и Сирия с наше участие, след това към този проект се присъединиха иранските колеги. Това са първите в историята на Турция и Сирия, но и на Русия, срещи, когато ръководителите на военни ведомства, ръководителите на разузнавания се събират, за да решат много практични, много земни и хуманитарни въпроси", заяви Шойгу, цитиран от ТАСС.