Кметът Деян Дойнов превръща родния град на Вазов в столица на литературата

Тежки машини и работници са обградили паметника на Иван Вазов в центъра на Сопот от средата на юни. Хората се трудят усилено, за да завършат мащабния проект за реконструкция на площада, носещ името на Патриарха на българската литература, и да му дадат европейски вид. Дейностите са на стойност 1 200 000 лв. и след като бъдат завършени, районът в непосредствена близост до къщата на народния поет ще има изцяло нова визия и ще се превърне в място за културни изяви.

Деян Дойнов
Деян Дойнов

“Площадът не е ремонтиран от 50 години, беше крайно наложително да подменим настилката. Решихме да не спираме дотам, а да разчупим центъра на града”, казва кметът на община Сопот Деян Дойнов. Срокът на обновяването е кратък - 180 дни, и след това на площад “Иван Вазов” ще бликнат два нови фонтана, а гражданите ще се разхождат сред красиви дръвчета.

“Ще направим и сцена за културни събития, концерти, театрални постановки и литературни четения. Тя ще е за изява на местните творци”, горд е кметът.

За да насърчи културните дейности в Сопот, в последната година общината е стартирала и дълго чакания ремонт на покрива на читалището. Той е разделен на 3 етапа, за да се работи с наличните финанси. В града има литературни клубове, а Деян Дойнов и екипът му издават книги за великите сопотски личности, за да запознаят по-подробно местните хора с предците им, а и всички българи да научат за тях. Последната от тях е за революционера Кирил Слепов, която излезе официално на 5 септември - на 20-ата годишнина от обявяването на Сопот за самостоятелна община.

В подбалканския град се стремят да превръщат в културно събитие дори неприятни неща като наложилото се отсичане на двувековна топола, защото е изсъхнала.

Дървото вече е библиотека, която събира творчеството на Иван Вазов. Идеята на кмета е Сопот да се превърне в столица на литературата и да пази българските традиции.

Преди централния площад, с модерна европейска визия в последните години се сдоби и кв. “Сарая”. Реконструкцията на района започна с обновяването на ул. “Йордан Ненов”. " По нея не беше правено нищо, откакто я има. Сега е с нов асфалт и тротоари, ремонтирахме и някои от пресечките й”, обяснява Дойнов. По нея се стига и до новия парк “Сарая”, който се появи на мястото на изоставена недовършена сграда на ВМЗ.

“Имаше опасност от срутване, вътре беше свърталище на всякакви хора. Бутнахме я и на нейно място изградихме този парк с беседки, пейки и площадки за децата от квартала”, разказва кметът. Точно до зеления кът се намира един от санираните блокове в квартала, от чиято фасада гледа Иван Вазов. Преди да започне модернизирането на кв.„Сарая“, по улиците там не е имало осветление, а при всеки дъжд хората са ходили в кал. Днес пред блоковете има модерни паркинги с маркировка и отводнителна система, за да не се налага да се спира в локви. Жилищните сгради пък са защитени с подпорни стени от Балкана.

В община Сопот живеят 11 000 души, 1000 от които са в село Анево. За тяхно удобство е вдъхнат нов живот на бивше училище, което сега е многофункционална сграда. Тя изпълнява ролята на кметство, има театрален салон и пенсионерски клуб.

“Искаме там да направим поща, библиотека и зъболекарски кабинет”, планира Дойнов, който не дели двете управлявани населени места.

За разлика от други малки градчета, в Сопот има много млади хора. За тях е осигурена работа в заводите, а за да стават родители, има и стимул - за всяко новородено получават по 1200 лв., които ще се увеличават всяка година заради инфлацията. “Все пак гражданите са моят шеф, аз работя единствено за тях”, обобщава Деян Дойнов.