Германците изработват от вкъщи средно 17 процента от трудовите си часове, според данни на института "Ифо".

"За съжаление едва половината от работните места в страната са съвместими с работа от вкъщи", казва експертът от института Жан-Виктор Алипур. "Когато имат възможност, хората работят от вкъщи средно 1,5 дни седмично".

Броят им обаче варира сериозно сред различните сектори. В ИТ индустрията и рекламата близо две трети от работните часове се изпълняват от вкъщи, при консултантите - една четвърт, в телекомуникациите - 38 процента. На обратния полюс е хотелиерството с 1 процент, а след него са производителите на напитки и строителството - с по 2 и 3 на сто, предава БТА.

Делът на хората, работещи поне частично от вкъщи, през август се е покачил леко до 25 на сто спрямо 24 на сто през април. Но и в това има големи разлики между различните сектори.

"Тази пропорция остава практически без промяна, след като изискването компаниите да предлагат възможности за работа от вкъщи отпадна през март 2022 г.", казва Алипур. "Хоум офисът стана интегрална част от трудовата култура в Германия и ще си остане такъв. Хибридният модел се наложи".