Финансовото министерство ще плати на производителите извънредни 63 млн. лв.

Ефективен безсрочен протест от понеделник с изкарване на селскостопанска техника и животни на възлови места по пътищата, граничните пунктове и на жълтите павета в столицата обявиха в четвъртък земеделски производители. Шефовете на 26 браншови организации се събраха в Арбанаси часове след като парламентът гласува окончателно решението, с което сваля забраната на селскостопански внос от Украйна.

Точно обратното искат българските фермери - ембаргото за внос на украинско зърно да бъде продължено и след 15 септември. Нещо повече - настояват

то да бъде разширено със забрана на вноса и на сухо мляко, нерафинирано олио,

млечни продукти и замразени плодове и зеленчуци. В продължаващ дни наред спор с властта производителите искат и незабавно изплащане на помощи и компенсации.

“Приетото решение поставя в риск от фалит над 70 хил. земеделски производители. Единственото хубаво е, че депутатите са направили огромна услуга на земеделския сектор, като са го обединили”, коментираха фермерите, след като гласуваха обща декларация.

Проектът на решението бе внесен в парламента в началото на седмицата от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ. В четвъртък след двучасови дебати то бе подкрепено със 124 гласа. “Възраждане” и БСП бяха против, а повечето народни представители на “Има такъв народ” предпочетоха да се въздържат.

Позицията си по спорния въпрос промени и земеделският министър Кирил Вътев. Ден по-рано той заяви, че е изненадан от проекта за решение, и така на практика зае страната на производителите. В сряда обаче на правителственото заседание му представили макроикономически показатели, които го убедили, че не е толкова притеснително България да се откаже от забраната за внос на украинска пшеница.

Докато в парламента се водеха дебатите, Ройтерс съобщи, че унгарският земеделски министър се е споразумял с колегите си от България, Словакия и Румъния забраната за внос да бъде удължена и след 15 септември. Очевидно договорката с българския му колега е правена преди четвъртък. По принцип забраната бе разрешена от Европейската комисия с условието да е именно до 15 септември и да важи за няколко държави. Според унгарския министър, ако ЕК не разреши удължаване на забраната,

всяка държава можела едностранно да наложи ембарго

Буквално половин час след като българският парламент реши, че ембаргото пада, украинският президент Володимир Зеленски благодари в платформата “Екс” (бившата “Туитър”).

“Благодаря на Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност”, написа Зеленски.

Министерството на финансите ще отпусне допълнително 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, съобщиха от ведомството след решението на парламента.

Средствата се очаква да бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд “Земеделие”.

Това е допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината и

тя вече беше обещана през юли на среща на животновъди

с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев по време на подготовката на бюджета за 2023 г. Тогава животновъдите подкрепиха категорично идеята ембаргото за внос на украинско зърно да не се удължава повече, като мотивите им бяха, че това ще помогне за намаляване на цената на фуражите.

От ведомството на Асен Василев припомниха и че има одобрени допълнителни помощи от 150 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители под формата на компенсации за скъпите горива. Това даде повод на земеделци да коментират в четвъртък, че правителството обещава редовни плащания, които са регламентирани отдавна и така или иначе те получават.

Шефовете на 26 браншови организации в земеделието гласуваха обща декларация, според която от понеделник започват безсрочен протест. 
СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА
Шефовете на 26 браншови организации в земеделието гласуваха обща декларация, според която от понеделник започват безсрочен протест. СНИМКА: ДИМА МАКСИМОВА