Централната банка на Япония ("Банк ъв Джапан" - Bank of Japan) продължи с политиката на свръхниски лихвени проценти, като остави без промяна основните си ставки след проведеното двудневно заседание за определяне на паричната политика на банката, предаде Киодо.

Лихвеният процент по краткосрочните кредити остава отрицателен, на ниво минус 0,1 на сто, а по дългосрочните кредити лихвата остава нулева, уточнява БТА.

"Банката търпеливо ще продължи с облекчаването на паричната политика", посочиха от институцията в изявление, добавяйки, че ще бъдат предприети допълнителни стъпки за облекчаване, ако е необходимо, без колебание.

Срещата беше първата, откакто гуверньорът Кадзуо Уеда намекна пред медии за прекратяване на политиката на отрицателни лихвени проценти, ако цените и заплатите в страната продължат да се повишават.

Говорейки на пресконференция след обявеното решение за лихвите, днес Уеда каза, че несигурността относно икономическите перспективи е изключително висока, което означава, че не може да се предвиди кога може да настъпи промяна в политиката на банката.

Финансовите пазари оценяваха евентуалното бъдещо облекчаване на паричната политика от страна на "Банк ъв Джапан", като референтната доходност на 10-годишните облигации достигна 10-годишен връх от 0,745 процента снощи. На този фон курсът на йената не е далеч от психологическата граница от 150 за долар.

"Необходимо е да се обърне дължимото внимание на развитието на финансовите и валутните пазари и тяхното въздействие върху икономическата активност и цените в Япония", съобщиха още от централната банка.

В отделно изявление японският финансов министър Шуничи Судзуки днес заяви, че не изключва никакви варианти за противодействие на прекомерната нестабилност на валутните пазари. Правителството следи развитието с повишено чувство за спешност, а прекомерната волатилност на валутния курс е нежелателна, добави той.

Разпространени от японската статистика данни показват, че основната инфлация в страната се е повишила до 3,1 на сто през август на годишна основа, оставайки над целевата инфлация на "Банк ъв Джапан" от 2 на сто. Показателят е над това равнище за 17-ти пореден месец.