Производствените цени в Испания са се понижили с рекордно бърз темп през август заради по-ниските цени на електроенергията. Това съобщи днес Националният статистически институт "Ине" (Ine), цитиран от ДПА и БТА.

Производствените цени са регистрирали годишен спад от 10 на сто през август след 8,6 на сто през юли.

Това е шестият пореден спад и най-големият, откакто се води статистика от 1976 година.

Изключвайки електроенергията, производствените цени са намалели леко до 1,7 на сто през август спрямо 1,8 на сто през предходния месец.

Производствените цени са отчели месечен растеж от 1,2 на сто, преобръщайки спада от 0,2 на сто през юли.

Годишното понижение се дължи на спад от 29,3 на сто на цените на енергията и с 5,8 на сто на цените на междинните стоки.

За сметка на това потребителските и капиталовите стоки са се повишили с 9,8 на сто и с 2,4 на сто съответно.

Във Финландия производствените цени са продължили резкия си спад и през август, основно заради по-ниските цени на електроенергията, основните метали, химикали и химически продукти, сочат данните на Финландската статистическа служба, цитирани от ДПА.

Индексът на производствените цени е намалял с 8,4 на сто на годишна основа през август, макар и с по-бавен темп от регистрираните през предходния месец 10 на сто. Това е петият пореден спад.

Тенденцията към спад на промишлената продукция се обуславя от спада в разходите за електроенергия, петролни продукти и основни метали в сравнение с август миналата година, съобщи агенцията.

Местните производствени цени са се свили със 7 на сто на годишна основа през август, докато тези на износния пазар са спаднали рязко с 10 на сто.

На месечна основа производствените цени са се свили с 1,8 на сто спрямо юли, когато са се понижили с 0,9 на сто.

Цените се понижават от юли миналата година.