• Тук ще има и база на хеликоптерите от бъдещата система за спешна медицинска помощ по въздуха
  • Вече го представиха на Международния панаир в Солун

“Индустриален парк Сливен” вече официално е на картата на индустриалните паркове в България. Със заповед на министъра на икономиката и индустрията той бе вписан под №30 в регистъра на индустриалните паркове.

С това Сливен става част от инвестиционната политика на национално ниво с възможности за привличане на инвеститори, а също и разпознаваема дестинация за развитие на бизнес както на местни, така и на мултинационални компании и техни партньори, заявиха от общината.

От 2019 г. Сливен води целенасочена политика за подобряване на инвестиционния климат в региона и привличане на инвеститори с цел подобряване на благосъстоянието на населението и подобряване на качеството му на живот.

Този процес премина през няколко етапа - изработване и одобряване на подробен устройствен план - за територия, частна общинска собственост, която се урегулира за производствена и складова дейност.

Втората стъпка бе създаване на търговско дружество “Индустриален парк Сливен”, в което община Сливен е едноличен собственик на капитала.

След това бе изготвена цялата необходима документация за изпълнение на Закона за индустриалните паркове (ЗИП) и процедурата по вписване.

На последната си за този мандат сесия общинският съвет одобри за управител на новосъздаденото дружество Соломон Маскона, който досега беше временно изпълняващ длъжността.

По думите му в Сливен ще бъде изграден третият по площ индустриален парк у нас, който е уникален по отношение на транспортната си свързаност - близо е до магистрала и летище, а има възможност да бъде изграден и жп терминал.

Индустриалният парк е с площ 2684 дка и наистина представлява един от най-мащабните проекти за индустриално развитие на територията на България.

Обхваща група поземлени имоти от северната и южната страна на бившето летище Бършен, което дава възможност развитието на парка да се раздели на етапи. В същото време съществуващата писта на летището и мотопистата, ще бъдат запазени.

Теренът, разделен на 17 квартала, е разположен на 4 зони: “Север” с площ 452 дка; “Югоизток” с площ 533 дка; “Югозапад” с площ 38 дка и зона “Летище и мотописта” с обща площ 1660 дка.

Предвижда се развитието на парка да се извършва поетапно, като се стартира от зона “Север”, където най-напред ще бъде изградена вътрешна инфраструктура, достъпна до всеки парцел.

Тя ще разполага с електрозахранване, водоснабдяване за питейни и производствени нужди и канализация, газоснабдяване, вътрешна пътна инфраструктура и изграждане на оптични електронни съобщителни мрежи.

Едновременно с това ще се изгради и довеждащата инфраструктура за цялата територия.

За да стане това, общината ще кандидатства за пари по плана за възстановяване и устойчивост в началото на ноември. В този план обаче намалиха сумата за индустриални паркове на 200 млн. лева за цялата страна.

И тъй като в това отношение е заложено Северна България да получи предимство, като реалисти от община Сливен са включили част от този проект и в концепцията си по оперативните програми, откъдето също може да се получи финансиране.

“Радвам се, че тази идея и дългогодишните ни усилия да я реализираме се увенчаха с успех. Искам в Сливен да има високоплатени работни места. Вярвам, че по този начин шансовете да превърнем нашия регион в притегателен център за инвестиции, развитие и повече възможности за бизнеса ще се увеличат”, каза кметът Стефан Радев.

Едно от намеренията е Сливен да предостави безвъзмездно за управление 6 дка терен от “Индустриален парк Бършен” на Министерството на здравеопазването за нуждите на системата за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, която се създава в момента.

Предвижда се на територията на парка край Сливен да бъде изградена оперативна база HEMS, която представлява хангар и площадка за кацане на хеликоптерите от системата за спешна помощ.

Изпълняваната от здравното министерство инвестиция е част от Националния план за възстановяване и устойчивост на проекта

“Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния”, който се финансира по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020”.

“Това безспорно е добра идея. Нямаме намерение да бавим по никакъв начин развитието на този проект, крайно време е България да има такава спешна медицинска помощ”, казва председателят на местния парламент Димитър Митев.

Макар и още в началото си, бъдещият “Индустриален парк Сливен” вече набира и международна известност.

Това стана възможно, след като бе представен и на завършилия неотдавна Международен панаир в Солун, на който страната ни беше почетен гост. Там екип на сдружението на общините представи инвестиционните възможности и профили на Сливен, Пловдив, Стара Загора, Ботевград и Габрово.

Сливен беше презентиран с бъдещия индустриален парк като нова възможност пред инвеститорите.