Българският въгледобив не е само мини "Марица Изток". Всички миньори и енергетици в страната се надяваме държавата да обърне внимание и на заетите при нас. Това заяви Явор Анастасов от ръководството на мините в Бобов дол. 

От ръководството на предприятието изразяват огромно възмущение от начина, по който се планира предварително и без одобрение от Европа да бъдат разпределени парите по териториалните планове за справедлив преход на на няколко фирми, които според редица публикации в медийното пространство, са на близки до властта лица.

„Не мога да повярвам, че властимащите са готови да ликвидират българския въгледобив и повечето въглищни централи без въобще да обмислят последиците от това нелогично решение! Ние, миньорите от Бобов дол, подкрепяме напълно всички колеги енергетици и ще се борим до край за бъдещето на българската енергетика и за запазване на работещи на всички енергийни дружества“, заяви Явор Анастасов от ръководството на мините в града.

Той каза още, че от дружеството ще се включат във всякакви протестни действия, както и в блокирания на важни пътни артерии, ако се стигне до подобни.

„Недопустимо е в една правова страна член на Европейския съюз държавниците да определят без конкурс кой ще получи финансиране и то безвъзмездно, което идва от Европа, а не от държавния бюджет! За получаването на подобен тип финансиране е необходимо на първо място да се определят засегнатите страни и приоритетно да се гарантират средства за тяхната енергийна трансформация спрямо европейските изисквания.“ заяви Явор Анастасов.

Ръководителят от мините в Бобов Дол заяви, че териториалните планове за справедлив преход на Европейския съюз са създадени с цел най-засегнатите от енергийния преход в т.ч. въглищни мини и въглищни централи, да получат европейско финансиране, с което да извършат инвестиции за промяна на горивния микс и постепенно отказване от въглищата, а ако останат средства – да се финансират проекти на нови компании.

„Така е в целия Европейски съюз. Правилният път за мен е след постепенно изчерпване на залежите от въглища да се инвестира в тяхната рекултивация и при възможност освободените неплодородни територии да се превърнат в соларни паркове или да бъдат инсталирани други енергийни съоръжения, които да допълват работата на базовите енергийни мощности", каза Атанасов.