Енергетиката и едни 1,4 милиарда лева, които тепърва Еврокомисията ще отпуска, разтресоха (не)коалицията за кратко

Бойко Борисов и Кирил Петков се разбраха, че няма определени фирми, които да ги получат, а става дума единствено за заявен интерес

На финала ДПС и ГЕРБ, пък обявиха, че ще има парламентарна комисия за контрол на еврофондовете

Енергетиката люшна за кратко (не)коалицията и за 24 часа имаше емоционални пресконференции, огласени списъци с “приближени фирми”, които вече разпределили на тъмно милиарди, срещи на лидерите и...помирение.

На финала се разбра, че две изречения от териториалните планове за справедлив преход след затваряне на въглищните централи в Стара Загора, Перник и Кюстендил, са подвели депутатите. Всичко е “неволно” според обясненията на премиера Николай Денков. В петък, на извънредно заседание на правителството, тези две изречения ще бъдат уточнени и изяснени.

България има краен срок от Европейската комисия да приеме плановете за т.нар. справедлив преход - това е условието да получим 1,4 милиарда лева и жителите на трите области да имат осигурени работни места.

Целта е плавно да се намалява производството на  електрическа енергия от въглища. Едно от условията на Брюксел е към тези териториални планове да има списък на компании с потенциален интерес в бъдеще време.

Вече има забавяне от две години. Ако изпуснем този етап, въпросните 1,4 милиарда лева няма да влязат в Стара Загора, Перник и Кюстендил, предупреди премиерът Николай Денков кое налага да се бърза.

Коментарът му бе по повод извънредната пресконференция, която в сряда вечерта депутати от ГЕРБ дадоха, цитирайки списък с фирми, които според тях предварително вече са избрани от правителството без конкурс, за да получат милиони за изграждане на алтернативни мощности. ГЕРБ видя в този списък и спонсори на ПП-ДБ.

Николай Денков обаче е категоричен, че става дума за недоразумение, тъй като въпросните фирми са проявили единствено и само интерес за инвестиции в тези три региона.

Те няма да получат средства, уточни министър-председателят. Тепърва през 2024 г. ще бъдат обявени конкурси за тези средства от Брюксел. Ще се дефинират и правилата за национално финансиране.

С Бойко Борисов изчистихме това недоразумение, каза още премиерът.

Самите териториални планове са били точка от дневния ред на редовното заседание в сряда, но преговори със синдикатите са забавили приемането им. В петък сутринта преди извънредната сбирка на министрите, отново КНСБ и “Подкрепа” ще имат разговори с премиера.

Всичко тръгва от условието на Еврокомисията към териториалните планове да има и заявени инвестиционни намерения в бъдеще. Затова и министерство на енергетиката обявява на 15 август публично покана.

Въпросните планове бяха обявени преди близо месец, мина общественото им обсъждане и нямаше политически шум около тях освен тревогата на синдикатите.

(Не)волният скандал след (не)волното подвеждане на депутатите тръгна от Делян Добрев от ГЕРБ, който е един от авторитетните говорители по тема “енергетика”. В сряда вечерта бившият енергиен министър обяви на извънредна пресконференция, че 1,760 млрд. евро се дават на фирми, които никой не знае откъде и кога са дошли и защо са избрани. Според Добрев става дума за международен скандал. Той посочи “Резолв Енерджи” и “Юропиан енерджи” с регистрация в Люксембург, в което депутатът видя желание да се скрият истинските собственици. Според него двете компании щели да получат общо над 650 млн. евро. Добрев посочи и още фирми - 95 млн. евро отивали за “Металик”, “Гълъбово Солар” получавала 20 млн. евро.

Малко след огласените подозрения в сряда дойде и отговор от премиера Денков. Той обясни, че няма раздаване на пари, а цитираните суми са средства, които фирмите са посочили, че са готови да инвестират, вероятно с някакво съфинансиране от държавата, когато бъде открита процедура за кандидатстване по териториалните планове.

Не знам дали волно или неволно, но тези изявления направо лъжат хората за какво става дума, добави премиерът.

Закачките с “волно и неволно” продължиха в четвъртък, но вече в парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че притесненията на партията му дошли от това, че се давал подобен индикативен списък на фирми.

Част са близки до управляващите. За нас е странно, ча са се появили там. Другото ключово е, че се посочва, че става въпрос за формален процес на избор и оценка. Тоест сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лева, и пише, че формално след това ще бъдат оценявани. Не сме съгласни, коментира Борисов. И според него това било неволно допусната грешка и изрази надежда, че тези две изречения за “формално оценяване” ще изчезнат. Борисов разговарял с Кирил Петков и Николай Денков и твърди, че те приели аргументите му.

ДПС чрез депутата си Делян Пеевски също се включи в дебата след разговор с ГЕРБ и с премиера Николай Денков. В резултат на това ГЕРБ и ДПС внесоха предложение подкомисията за контрол на еврофондовете да стане постоянна комисия.