След либерализацията на пазара ще има механизъм за компенсации, подобен на този, по който бизнесът сега получава помощи

Цените на тока се развързват - първо на едро от 1 юли 2024 година, а от началото на 2026 г. и за домакинствата. Това решиха депутатите от енергийната комисия, след като гласуваха на второ четене промените в Закона за енергетиката.

За да няма ценови шок за хората, държавата ще поеме част от сметката. Това ще стане с

плащане на компенсации по схема, подобна на

тази, по която в момента помощи получава

бизнесът за скъпия ток

Първата стъпка в т.нар. либерализация на пазара предвижда от юли догодина НЕК вече да не е обществен снабдител и престава да прави микса от електроенергия за домакинствата. КЕВР пък няма да определя квоти за централите, които да осигуряват този ток. Дружествата на “Електрохолд”, “Енерго-Про” и ЕВН да купуват от борсата тока, който продават на домакинствата. Но битовите абонати до 1 януари 2026 г. все още ще плащат по регулирани цени, определяни от КЕВР. А енергодружествата ще получават компенсации, които да покриват разликата между пазарната цена и тази, определена за битовите клиенти. Ако котировките на борсата са по-ниски от регулираните, крайните снабдители или търговците ще внасят разликата във фонда за енергийна сигурност.

Първоначално редакциите в закона предвиждаха тази промяна да стане още от 1 януари догодина, но по настояване на КЕВР беше прието да се изчака краят на регулаторния период, който е 30 юни.

От 1 януари 2026 г. започва да действа механизмът за компенсации и за битовите клиенти. Ще се определи таван на цената, над който разликата ще се покрива от фонда за енергийна сигурност. Отпаднало е първоначалното изискване 60% от тока за домакинствата да се купува от ВЕИ производители и АЕЦ “Козлодуй”. Размерът на компенсациите за домакинствата се определя от енергийния регулатор всеки месец, който ще следи на какви цени дружествата купуват тока на борсата.

Дори те да пазаруват електроенергията за домакинствата по двустранни договори, изчисленията на компенсацията се правят на база на цената на борсата на платформата “Ден напред”.

Парите за изплащането на компенсациите трябва да дойдат от вноските, които правят производителите във фонда за енергийна сигурност. КЕВР следи за приходите там и при необходимост може да определя допълнителни вноски.

Отпадна обаче идеята за

таван на приходите на

производителите на ток,

над който парите да отиват във фонда. Неофициално се коментира, че все пак таван на приходите може да има, защото цената на микса на НЕК за бита сега е 115 лв. за мегаватчас при средногодишна на борсата от 250 лв. Това означава, че без плащане на компенсации на енергото токът за домакинствата ще поскъпне двойно още от 1 юли догодина. В същото време за покриването на разликата до пазарните цени ще са нужни към 1,4 млрд. лв. на година, сочат изчисления на КЕВР.

В парламента енергийният министър Румен Радев коментира, че България има ангажименти за либерализация и те са за пазара на едро. Всички решения за домакинствата минавали през компенсаторни модели, за да може спокойствието на битовите потребители да бъде защитено и след 2026 г. Според Радев

помощ трябва да има, докато доходите

у нас достигнат средноевропейско ниво

Дотогава ще направим всичко възможно да подкрепяме битовия потребител, каза министърът.

В четвъртък промените в закона, които са ключови и за отпускане на втория транш от над 700 млн. евро по плана за възстановяване, влизат в пленарната зала за окончателно гласуване.