Нашата енергийна система е в застой - няма нови мощности, ПАВЕЦ "Чеира" трябва да заработи, казва депутатът от ПП-ДБ

Протестиращите енергетици и миньори дойдоха в София с 6 искания, разговорите протекоха около 8 часа. Най-важното е проучване на възможности за технологии за улавяне на въглероден диоксид. За мен това е разковничето за решаването на проблема. Това отменя всички въпроси, които остават нерешени. Има възможност тези технологии да бъдат изградени като пилотни в някои от централите и да се види ефектът им. Очаква се технологията да осигури до 70% прочистване на въглеродния диоксид и да постигне доста ниски нива на азотни окиси.

Това заяви за БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПП-ДБ.

Според него за всички в комплексите е ясно, че азотните и серните диоксиди са сериозни емисионни проблеми и нивата им всяка година има изисквания да намаляват.

"Не бих казал че тези 8 часа са половинчата работа - постигнатото споразумение трябва да се изпълнява.

Технологията за улавяне на въглероден диоксид може да се изгради като пилотна в комплекса "Марица изток". Това ще даде хоризонт за работа. Технологията би пречистила до 80% на въглероден диоскид, а също и серен диоксид. И ще премахне ограниченията. Следващите година-две да се направи такъв тестов пилотен проект в "Марица изток".

Вклиняване на политически различия разединиха протестиращите и това е видно и от поведението на депутатите в пленарната зала според Рибарски.

"Пазарният механизъм изтласква скъпата енергия, въглищните замърсявания са тези, които пречат на въглищните централи. Имаме програма от 12 месеца ПАВЕЦ "Чеира" да заработи, което се очаква от 2 г. Трябва да се отстрани проблемът и аварията и да заработи в българската енергийна система.

Нашата енергийна система е в застой - няма нови мощности. Енергийният баланс налага внос, но това показва стремеж към евтин ток - това е свободен пазар. През зимните месеци вероятно ще изнасяме еленергия.

Има инвеститори, заявили инвестиционен интерес - продължава набирането им. Това показва бъдещето на региона, допълни Радослав Рибарски.