Малцина знаят, че България се обособи като лидер в областта на рисковото дялово финансиране в Югоизточна Европа и тази нейна роля ще се засилва. Ние сме страната с най-голям брой фондове – близо 20, и среда от предприемачи, която расте стремглаво с всяка изминала година, каза ръководителят на представителството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България Теодор Радонов. Той беше сред участниците в започналата днес двудневна конференция "Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo" (SIM EXPO 2023). Организатори на събитието са от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Съвета по инвестиции към БТПП, в партньорство със Столична община. 

Спрямо развитите западни пазари обаче, България има много да наваксва - страната изостава тридесет кратно по показателя Инвестиции/Брутен вътрешен продукт спрямо развитите страни. Теодор Радонов смята, че тази "пропаст" ще започне да се запълва благодарение на създадения през последните 10 години набор от инструменти в подкрепа на предприемаческата екосистема.

Важна роля в този процес играе и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), като част от групата на ЕИБ и който фонд е силно разпознаваем в България заради дейността си в подкрепа на малките и средните предприятия (МСП), по думите на Радонов.

Мобилизираните за последните 13 години публични средства доближават 2,5 милиарда евро, чиито кумулативен ефект за българската икономика достига около 9 милиарда евро. В резултат тези средства са подкрепили 30 хиляди компании или 10 процента от активните предприятия в страната. 

"Тук говорим за два вида подкрепа – дългово, посредством гаранции през търговските банки и инвестиции във фондове за дялово и рисково финансиране. В България имаме обособени 10 такива", уточни представителят на групата.

Дейността на групата на ЕИБ и в частност на ЕИФ и в двете направления ще продължава да се задълбочава в страната и по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Вече започна процедура за избор на фонд мениджъри за управление на ресурс от 180 милиона евро, който ще трябва да вкара двойно повече средства в българската икономика - близо 400 милиона евро. Допълнително ще се създадат нови поне 4 фонда, с което ще се засили значението на България като разпределителен център за капитали.

Изборът на фондовете се очаква да приключи през второто тримесечие на 2024 г., а от средата на следващата година те да бъдат оперативно готови. 

"Паралелно с това по НПВУ управляваме и други 150 милиона евро, които ще се вкарат отново под формата на гаранции с търговски банки. Това се очаква да мобилизира повече от 1 млрд. евро през следващите три години и да подкрепим около 2 хиляди  компании с финансиране на преференциални условия", обяви още Радонов. Споразуменията с търговските банки се очаква да бъдат факт до края на октомври.

Паралелно с дейностите по НПВУ, от групата на ЕИБ задълбочават и връзките си с Българската банка за развитие (ББР), отпускайки заем от 175 милиона евро, пише БТА. "Така от ББР имат осигурен достъп до финансов ресурс при благоприятни условия", поясни Радонов. По думите му присъствието на групата в България ще се задълбочава, предвид и мащабните предстоящи инициативи в България. Инвестициите на ЕИБ в България варират към момента между 500 и 700 милиона евро годишно.