Енергетиците питат дали и как вече се изпълнява споразумението, подписано на 3 октомври в парламента и одобрено ден по-късно с решение на НС

В писмо, адресирано до премиера Николай Денков, до президента Румен Радев, до председателя на парламента Росен Желязков, както и до правителството, президенството и Народното събрание като цяло, КНСБ в държавната ТЕЦ "Марица изток 2" поставя "горещи" въпроси за това какво е свършено досега и какво се прави в момента за изпълнение на подписаното на 3 октомври т.г. споразумение между протестиращите енергетици и миньори и централната власт за успокоение на напрежението в енергетиката, което бе одобрено ден по-късно и с решение на Народното събрание. За разлика от колегите си от държавните мини "Марица изток", синдикатите в топлоцентралата подписаха документа и припомнят, че премиерът Денков им е обещал да си подаде оставката, ако и една точка от това споразумение не бъде изпълнена.

А времето за изпълнението на някои от тях бързо накъсява, припомнят синдикалистите. За това те питат дали вече са започнали преговорите с ЕК относно предоговаряне на документите, свързани със Зелената сделка, така че тези документи да отговарят на решенията на НС от 31 януари 2020 т. и 12 януари 2023 г.

"Ние, синдикатите, сме включени с един представител в комисията за преговорите с ЕК и настояваме да ни информирате за сформиране на работната група по преговорите с наше участие и за началото на започването им", се казва в писмото.

И още: "Като документ с най-кратък срок за предоговаряне и като страна на преговорите с ЕК относно изпратения от Вас изключително неблагоприятен Териториален план за справедлив преход, настояваме да ни информирате в най-кратък срок какво се случва към днешна дата. Срокът за отпадане на предприятието за конверсия на въглищните райони е до 31 октомври т.г., което означава, че вече преговорите би трябвало да текат. Защо не се случва нищо? Освен отпадането на въпросното предприятие, териториалният план е необходимо да бъде съобразен и с решенията на НС и преработен така, че преходът, заложен в тях, да бъде справедлив за всички граждани в региона. Настояваме всички промени и актуализации да се извършват изцяло с наше съгласие и по наши предложения", пишат от КНСБ.

Писмото им е с дата 13 октомври, но за него бе съобщено днес, понеделник.

Друг актуален въпрос е дали вече са започнали стъпки по изработване на енергийна стратегия на Република България и за актуализацията на Интегралния план за енергетика и климат и какви са те. Синдикатът пита още какво е направено до момента за създаване на комитет за наблюдение относно прозрачността на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните проекти. Искат да знаят и какви преговори и постъпки са започнати за продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм и капацитет на централите и дали е стартирала процедура за промени в критичната енергийна инфраструктура.

Писмото завършва с настояването "да бъдем информирани за всички възможни проучвания за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД". И пак се настоява за отговори в най-спешен порядък, "особено за корекцията на антибългарскския план, който изпратихте в ЕК, въпреки несъгласието на повече от 300 хиляди българи. Тези корекции не търпят отлагане заради кратките срокове за предоговарянето им".