Когато лихвите са рестриктивни (ниво на лихвения процент над равновесната му стойност в една икономика - бел. р.) тогава отслабва способността на фирмите да пренасят повишените си енергийни разходи върху потребителите, каза членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн в интервю за нидерландското финансово издание "Финансиеле Дахблад" (Financieele Dagblad).

Историята ни учи, че когато търсенето отслабва, рентабилността се превръща в по-голям проблем за компаниите от желанието им да увеличават цените, се мотивира главният икономист на ЕЦБ.

Лихвеният процент от 4 на сто ще има важна роля в процеса на свиване на инфлацията в еврозоната, според него,  особено ако на хоризонта се задават нови повишения. В тази връзка той посочи, че хората с фиксирани лихвени условия по своите ипотеки още не усещат ефектите от по-високите лихвени условия.

Той изрази и становище по централен за ЕЦБ проблем, какъвто е механизмът за пренос на паричната политика на централната банка върху реалната икономика - "щом най-после лихвите по спестяванията започнат да се вдигат, тогава на банките ще им се наложи да увеличат допълнително цената по заемите".

За ЕЦБ обаче бизнесът не е единственият виновник за инфлационните процеси в еврозоната, затова оттам следят с повишено внимание и процесите на трудовия пазар и по-конкретно тенденциите при колективните трудови договорки.

"Трябва да гледаме на постигнатите колективни трудови споразумения през 2023 г. като на догонващи високата инфлация през 2022 г. Но за да върнем инфлацията до 2 процента, ръстът на заплатите ще трябва да намалее през 2024 г.," се обърна Филип Лейн към синдикалните структури.

Главният икономист на ЕЦБ увери, че лихвените проценти ще останат значително над неутралното равнище за еврозоната толкова, колкото е необходимо, предаде БТА. И в случай на появата на широко обхватни и устойчиви инфлационни шокове, от ЕЦБ дават заявка, че са отворени към предприемането на допълнителни мерки.

“Смятаме, че инфлацията ще се върне до 2 процента през 2025 г., но дотогава има още много време," предупреди Лейн. "Само, когато сме напълно убедени, че целта е постигната, едва тогава ще може да преминем към нормализирането на политиката".