Министерството на финансите заявява, че категорично не отговарят на истината разпространените в медии твърдения, че страната ни ще загуби арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България в Международния център за решаване на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон поради спиране на плащанията към международната правна кантора, която представлява страната пред арбитражния трибунал, това гласи съобщения на ведомството на Асен Василев.

В момента министерството прави преглед на предявените от кантората фактури, като всякакви въпроси относно фактурираните разходи са предмет на разговори между двете страни. Това е нормален процес по преглед и одобрение на големи плащания от страна на държавата и по никакъв начин няма да повлияе на защитата на страната. Подобни твърдения само биха попречили на нормалната работа по подготовката по делото, се казва в съобщението.

Дирекция „Съдебна защита“ на Министерството на финансите работи с международната кантора по подготовката на защитата по арбитражното дело, въпреки че директорът й Иван Кондов е в болнични от два месеца, пише още в него.