С 10 гласа за и нито един против парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене промени в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Според тях търговците на горива вече ще имат право да държат до 70% от задължителните 100-дневни запаси от нефт и нефтопродукти в чужбина и само 30% на територията на България. Сега изискването е 50 на 50.

Освен това ако сега собственик на акцизен склад откаже на търговец на горива да му съхранява горивата, глобата е символична – от 500 до 2 хиляди лева. Предложението за промяна в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, внесени от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и от ДПС Йордан Цонев, е глобите да станат при първо нарушение от 1 до 2 милиона лева и при второ нарушение – от 3 до 5 милиона и отнемане на лиценза.

Добрев, който представи мотивите за промените каза, че така се решава елементарна несправедливост, тъй като 92% от лицензираните акцизни данъчни складове на територията на България са собственост на „Лукойл“ и компанията злоупотребява с господстващото си положение.

Освен това новите текстове са съществували в закона и преди, но по предложение на ПП-ДБ в миналия парламент са направени промени, каза Добрев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ каза, че става дума за недоразумение – изпуснато е било просто едно изречение от европейската директива за задължителните запаси от нефт. То гласи, че резервирането на данъчни складове на чужда територия става след решение на тамошния компетентен орган.

Депутати от БСП също опонираха на Делян Добрев, че предложените от него промени са много съществени, за да се внасят адхок в парламента.

Рибарски каза също, че Делян Добрев нещо бърка имената на фирмите – „Лукойл“ била рафинерия и не се занимава с акцизни данъчни складове. „Ние ще направим пълна проверка на държавния резерв за горива и нефт, за да изясним кой кого е бранил и целия този казус“, каза той.

Станислав Анастасов от ДПС репликира Рибарски с думите, че е крайно време да спре да се прави, че не разбира за какво става дума.