Парите ще се инвестират в следващите 10 години

Над 4 млрд. лв. инвестиции в газопреносната мрежа до 2032 г.  предвижда “Булгартрансгаз” в 10-годишния си план за развитие.

В първите три години пари ще се дават основно за довършването на газовата връзка   със Сърбия и разширяването на хранилището в Чирен, в което да се нагнетяват до 1 млрд. куб. метра, при 500 млн. сега. Така в него ще може да се складира газ и от съседни държави. За интерконектора със Сърбия са предвидени 81 млн. евро. Той трябва да е готов до края на тази година. Така

Сърбия ще има достъп и до друг газ освен руския

Вложението в хранилището е 308 млн. евро.  До 2024 г., когато ще приключи разширението му, трябва да е готов и газопроводът от него до с. Бутан, където да се свърже с газопреносната мрежа. Вложението в терминала при Александруполис, в който “Булгартрансгаз” има 20%, е 33,4 млн. евро. Така за тези проекти ще отидат към 930 млн. лв. С ремонтите, компресорните станции и нови газопроводи в страната вложенията са над  1,180 млрд.

Два други големи проекта са планирани до 2025 и 2026 г. Първият е за увеличаване на капацитета на газовата връзка с Гърция с още 1,2 млрд. куб. м на година, за да могат да влизат у нас 3,467 млрд. Възможностите за пренос на газ от България към Гърция пък се увеличават с 438 млн. куб. м. Ще се увеличава и капацитетът за пренос към Северна Македония със 182 млн. куб. м, за да има достъп тя и до алтернативни доставки. Общо за двата проекта са предвидени 142 млн. евро.

Голямо увеличаване на  възможностите за пренос е планирано с Румъния - с над 4,7 млрд. куб. м на година, за което ще се изгражда газопровод от 63 км и ще се реверсира компресорната станция при Кардам. Инвестицията е за над 201 млн. евро.

В плана се посочва още, че в кратки срокове и с минимални подобрения на наличната инфраструктура може да се пренасят до 5 млрд. куб. м газ годишно от Турция и Гърция към Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия. В бъдеще обемите може да се увеличат до 20 млрд. куб. м годишно.  Големите пари до 2032 година обаче са в мрежи за водород и за приспособяване на газопроводите за пренос на нисковъглеродни горива.

Първият проект е за инфраструктура, подходяща за пренос към Маришкия въглищен район. Предвижда се да е готова до 2026 г., а инвестицията е за 362,67 млн. лева.  

Най-голямото вложение за 857 млн. лв.

е за смарттехнологии за съществуващата газопреносна мрежа, за да може 10% от капацитета да се използва за водород.  Този проект трябва да е готов до 2027 г.

Предвиден е и нов газопровод за 100% пренос на водород от София до границата с Гърция. Дължината му е около 250 км с две нови компресорни станции - в района на Петрич и Дупница. Инвестицията е за 860 млн. евро, а планираният срок - 2029 г.