Авторът е член на Асоциацията на на специалистите по устойчивост

  • Нефинансовата отчетност никога не е била по-важна за компаниите
  • Интегрирани платформи им позволяват да проследяват и анализират социалния си и екологичен отпечатък

Вълнуващите промени в бизнеса в последните години налагат компаниите все повече да използват дигитални решения за измерване на своята устойчивост. Новите софтуери дават детайлен поглед върху бизнеса, обединявайки в себе си общата му ефективност, автоматизацията на процесите, икономическата, екологичната и социалната устойчивост на фирмите и ползите от внедряването на изкуствения интелект.

Тъй като нефинансовата отчетност никога не е била по-важна, именно софтуерите позволяват на компаниите да проследяват и анализират социалния си и екологичен отпечатък, като в същото време им предоставят възможности за бъдещи стратегии.

Тези софтуерни решения не само отчитат различните влияния на бизнеса, но и генерират ценни данни, които помагат на компаниите да вземат информирани решения за бъдещето си. Някои от тях могат дори да предвидят тенденции и да помагат за оптимизиране на ресурсите чрез използване на най-новите технологии като изкуствен интелект.

Ключовите играчи на пазара потвърждават, че въвеждането на софтуерните решения не само улеснява процеса на отчитане, но и дава на бизнеса възможност да усъвършенства своите стратегии за устойчивост, като ги интегрира в основната си визия за развитие.

За малките бизнеси това означава, че имат възможност да виждат себе си в по-широк контекст - не само като финансова машина, а като интегрирана част от обществото и околната среда. А отчитането на устойчивостта сега е ключът за успешен и дългосрочен бизнес път напред.

Устойчивостта не трябва да бъде разглеждана като единичен аспект във вакуум, а като интегрирана част от цялостната бизнес стратегия. Именно тук софтуерът за устойчивост идва на помощ, като позволява на компаниите да интегрират различни нейни аспекти и да ги управляват от централна точка.

Новите интегрирани софтуерни платформи създават възможности за компаниите да се възползват максимално от данните, които предоставят, за да оптимизират практиките си и да постигнат по-високи нива на ефективност и отчетност. Платформите позволяват  събирането на данни за екологичния отпечатък, социалните отчети и икономическите показатели на едно място, което улеснява анализа и вземането на информирани решения. И още - софтуерните иновации създават възможност за интегриране и оптимизация на устойчивите практики, което неминуемо подобрява ефективността и отчетността на компаниите.