Съдия в Ливан нареди на бившия изпълнителен директор на Renault и Nissan Карлос Гон да напусне дома, в който живееше през последните четири години, след като избяга от Япония.

Откакто Гон наруши условията си под гаранция в Япония и избяга от страната с частен самолет, скрит в калъф за музикален инструмент, той живее в огромен имот за 19 милиона долара в Бейрут. За нещастие на него и съпругата му е наредено на 16 октомври да напусне къщата в едномесечен срок.

Гон не притежава къщата. Тя е регистрирана на ливанската компания Phoinos Investment и тя заведе съдебно дело срещу Гон за незаконно пребиваване от 2019 г. Компанията твърди, че бившият шеф "навлиза в частна собственост и живее в дома без правно основание". Бившият изпълнителен директор на индустрията твърди, че Phoinos Investment е свързан с Nissan и че „имотът е закупен за негово жилище и има подписано споразумение с Nissan, което му дава правото да пребивава".

Съдията обаче отбелязва, че Гон е обитавал дома само според договорни отношения, свързващи него и Nissan и че разрива му с Nissan обезсилва "правното основание" за него да живее там, съобщава Japan Times.

Адвокатът на Гон потвърди, че той е обжалвал решението и тя ще бъде подкрепена с документи от Япония, които не са били достъпни по време на предишни изслушвания.

Гон бе обвинен във финансови злоупотреби в Япония през 2018 г. По-рано тази година 69-годишният мениджър заведе дело в Касационния съд в Ливан, обвинявайки Nissan, две други компании и 12 лица за оклеветяване, фабрикуване на доказателства и други престъпления. Гон иска 588 милиона долара обезщетение, както и 500 милиона долара наказателни щети.