Общината внедри специална инсталация първо  в детска градина - амбициите са поетапно използване на такава енергия за централно отопление или за охлаждане

След като Бургас успешно внедри в детска градина инсталация, ползваща геотермална енергия, и Поморие поглежда към използването на този метод като климатик за обществени сгради.

Първата е забавачката "Веселушко", в която общината приключи изпълнението на проект за 703 791 лв. по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и сигурност", финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В детската градина бе изградена геотермална термопомпена инсталация с водоохлаждаеми и водоохлаждащи агрегати, които ще подават към помещенията топло през зимата и студено през лятото.
Допълнително е внедрена и система за мониторинг, която ще

отчита потреблението на енергия чрез ултразвуков топломер

Той ще подава данните за генерираната топлина и енергия за охлаждане от термопомпените агрегати, има и контролни електромери.

Освен икономиите на общината за ток, ползите от внедряването на геотермалната енергия имат и екологични измерения.

Според ръководителя на проекта Георги Петков очакваните годишни намаления на емисиите въглероден диоксид са 224,825 т на година. Производството от  геотермална енергия ще бъде 190,53 MWh.

Преди Поморие детска ясла номер 3 в бургаския кв. "Братя Миладинови" стана първата в страната, използваща от лятото геотермална енергия като климатик.

Амбициите на двете общини са поетапно използване за централно отопление и охлаждане на този метод да започне да се прилага и в други учебни заведения и обществени сгради.

Междувременно се разбра, че община Поморие е излязла на зелено два месеца преди да приключи финансовата година. Изпълнението на приходната част на бюджета към 10 ноември е 100,36%.

За 10-те месеца на годината събраните средства са 21 223 289 лв. при заложени 21 148 084 лв., става ясно от доклад на Сметната палата след приключила одитна проверка.

Добрите резултати показват способност за генериране на свои приходи,

много слаба зависимост от централния бюджет и слаба чувствителност към изменения в икономическата среда.

"Тези числа два месеца преди да е приключила отчетната година, са добър знак и показват, че община Поморие е  финансово стабилна", коментира кметът Иван Алексиев.

Анализът показва още, че екипът правилно планира бюджета и гарантира строг контрол и прецизност при изпълнението му. Един от факторите за финансовата самостоятелност на морската община се дължи на европейските средства, с които се изпълнява значителна част от капиталовата програма на общината.

Излишъкът в бюджета за 2023 г. налага актуализацията му. Това ще стане веднага след като бъдат сформирани ресорните комисии в местния парламент, казаха от общината.

Макар и да не е голям - 75 хил. лв., очакванията на местната администрация са да стане шестцифрена сума. Общинският съвет ще трябва да реши за какво да ги похарчи и къде да ги пренасочи.