Дроновете са страхотна технология за наблюдение на нарушения на пътя, защото са почти неоткриваеми и могат да наблюдават колите и какво правят шофьорите в тях. Освен това те са способни да засичат няколко нарушения наведнъж. Такъв дрон бе пуснат наскоро в испанския Гранада, където доказва огромната си ефективност. За по-малко от минута дронът улови двама шофьори в нарушения. Същият дрон започнал да наблюдава незаконното паркиране в града в началото на годината. Тогава местната полиция все още не е санкционирала нарушенията. Сега вече не е така.

В публикувано видео в социалните мрежи полицията в Гранада се хвали с работата на своя отдел Falcon. Той първо засича жена шофьор в Nissan Micra с мобилен телефон в ръка. Секунди по-късно Mercedes E-класа е заснет да се движи в лентата, предназначена само за автобуси. Така дронът глоби и двамата шофьори само за 40 секунди, а местната полиция показва това в социалните мрежи. В този андалуски град карането в лентата на автобуси и таксита вече се санкционира с 80 евро, което е дребно нарушение, а шофирането с мобилен телефон в ръка е 200 евро.

Единственото нещо, което липсва на катаджийските дронове в момента е радар, така че глобите за превишена скорост в момента са недостъпни.