Строителството на новия аутобан започва от средата

В неделя по обед след близо две години забавяне се дава старт на магистралата Русе - Велико Търново. Символичната копка на обекта - първата от близо 7 години насам нова магистрала, ще направят премиерът Николай Денков, регионалният министър Андрей Цеков, областните управители на Русе и Велико Търново и кметовете на близките селища.

132-километровата магистрала е разделена на три основни участъка и в неделя изграждането ѝ на практика започва от средата. Става дума за 8-километров участък от община Ценово, Русенско, до обхода на град Бяла. Причината да се строи така е, че

само за този участък има готов технически проект,

отчуждителните процедури са довършени и има издадено разрешение за строеж. За останалите 124 километра все още се работи.

Изпълнител на този участък е сдружението АМ РУСЕ ТЪРНОВО, в което влизат “Европейски пътища” АД, “Грома Холд” ЕООД, “Водно строителство - Благоевград” АД, “Автомагистрали Хемус” АД и “Пътпроект 2000” ООД. Офертата им беше за 985 млн. лв. с ДДС, но сумата се отнася за целия 35-километров участък. С изграждането му

се решават проблемите по един от най-тежките участъци по пътищата

у нас - обходът на град Бяла, където е кръстовището с най-много катастрофи.

За предстоящото започване на строежа на магистралата регионалният министър Андрей Цеков спомена за първи път на проведеното миналата седмица събитие от инициативата на “24 часа” “Общините - перспектива 2027”, което събра на едно място новата местна и изпълнителната власт с бизнеса.

В петък стана ясно още, че техническият комитет на Бернската конвенция за опазване на местообитанията е решила да не отваря досие за изграждането на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле.

Това е голям пробив за усилията на България да

не бави повече придвижването на техническите проекти

за този участък, които закъсняват заради постоянните усилия на различни екоорганизации да отворят досие на проекта, което можеше да подкопае усилията за осигуряване на европейско финансиране.

През април обаче техническият комитет на Бернската конвенция ще направи у нас пълен анализ за съответствието на екооценката за този участък.