Парите обаче може да се използват само за предварително обявената цел

Три ключови правила трябва да се следват при кандидатстване за европейски проект - съфинансиране, без двойно финансиране и без печалба, докато проектът не е завършен. Всички тези правила са описани в уебсайта eufundingplaybook.fi (от англ. - наръчник за финансиране от ЕС) и са основополагащи за всеки проект, независисимо от програмата, към която попада.

На същия линк може да се проследи стъпка по стъпка процесът на кандидатстване.

Принцип на съфинансиране

При всички случаи ЕС ще финансира между 40 и 100% от вашия проект. Това означава, че почти винаги се налага фирмата да осигури останалата част от общата сума. Тоест, ако получите например 50% финансиране от Европейския съюз, то другата половина ще бъде лична инвестиция. Когато компанията е одобрена за изпълнението на даден проект, тя трябва да изпраща и периодичен отчет на свършената работа. Безвъзмездната помощ от ЕС или част от нея може да бъде изплатена известно време след докладването на дейността.

Без право на двойно финансиране

Можете да използвате парите само за целта, за която сте обявили, че ще ви трябват, във вашия формуляр за кандидатстване. Обикновено е възможно безвъзмездната помощ от Европейския съюз да се комбинира с други програми за финансиране и държавна помощ, но то не трябва да се припокрива. Иначе казано - целта на двете отпускания на средства не може да съвпада. Позволено е обаче да работите паралелно по няколко европейски проекта. Дейностите и целите им отново трябва да са различни.

Не може да имате оборот

Това може да е подвеждащо. Трябва да разделите вашата фирма и вашия проект. Разбира се, че компанията ви може да печели, докато се възползвате от европейско финансиране, но проектът ви не може. Ако той генерира приходи, трябва да посочите и отчетете този доход. Много е вероятно той да повлияе на размера на безвъзмездната помощ.

Това е така, защото ЕС не може да наруши конкуренцията, като позволи безвъзмездните средства да се използват директно за печалба.