81-годишната Анушка Хемпел сама създава интериора, като съчетава истории от миналото с модерен шик

През 1969 година Анушка Хемпел изиграва ролята на австралийското момиче на Джеймс Бонд във “В служба на Нейно Величество”, 6-ия филм от поредицата за легендарния филмов агент.

81-годишната днес дама обаче е по-известна като интериорен дизайнер и хотелиер. Собственик е на Blakes Hotel – 5-звезден бутиков хотел в Лондон, и на луксозния Hempel Hotel, открит през 2002-а също в Лондон, кръстен на нейно име и любим на Виктория Бекъм. Разбира се, интериорите и на двата хотела са нейни. Също както и на Shaw house в Англия, която сега Хемпел продава.

Имението се намира на 30 минути с кола от летището на град Бристол, а къщата на два етажа и с таванска част е разположена в края на красива дълга алея с дървета.

Построена е в грегориански стил в началото на XVIII век Градината пред имението
СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ

Градината пред имението СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ

Оттогава интериорът е претърпял множество трансформации според епохата, а последният отпечатък е оставен от Хемпел. Тя е обитавала къщата в продължение на повече от 7 години и мястото се е превърнало в обичано от цялата фамилия с общо 6 деца – две от първия брак на Анушка, три на последния ѝ съпруг Марк Уайнбърг и едно общо на двамата, както и от много внуци и правнуци.

Първото ниво е посветено на общите части, като са обособени щедри кътове с различни функции. Кухнята е изпълнена в ретро стил, макар и със съвременни уреди. А трапезарията не е единственото място за хранене, защото е организирана зона за закуска с голяма кръгла маса. Дневна, библиотека и още един кът за отдих допълват разположението. Стилът на този етаж кореспондира с класическия, а детайлите са тези, които насищат пространството с интрига. Става дума за купички, свещници, осветителни тела, столове, орнаменти, картини, пана и др. Зелен акцент в кухнята
СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ

Зелен акцент в кухнята СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ

Подобно е излъчването и на втория етаж, където са разположени всичките спални. Всяка от тях е с различен дизайн, обусловен основно от избора на цветовата палитра. Главната спалня е най-обширна спрямо останалите, но в същото време е най-семпла като оформление, защото е решена в светли земни тонове. Особено впечатлява

червената спалня, в която всичко е крещящо и наситено

Като се започне от едрите принтове на килима, завесите и покривката и се стигне до облицовката на стените и големите ветрила, използвани за декориране. Тази спалня също разполага със собствена баня, в която се повтарят голяма част от изброените мотиви, но са добавени и интригуващи скулптури. Графики и настолни лампи в бяло и черно внасят елегантен лукс в една от спалните.
СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ

Графики и настолни лампи в бяло и черно внасят елегантен лукс в една от спалните. СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ

За избора на този цвят Хемпел разказва, че е съзнателен, защото е искала с него да “затопли” обстановката, особено в мрачните британски студени дни, в които навън сивото надделява.

Някогашното момиче на Бонд уверява, че всеки предмет в къщата има специална роля и е избран от нея, за да илюстрира афинитета ѝ към изкуство и театър. Както и да покаже, че чрез интериора може да се разказват истории от миналото в съчетание с модерен шик и характерен лукс.

Още идеи за интериора в коледния брой на сп. “Идеален дом” Потънала в зеленина алея води към красивата къща.
СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ

Потънала в зеленина алея води към красивата къща. СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ
Камината в дневната стая
СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ
Камината в дневната стая СНИМКА: ХЕЛЪН КАТКАРТ