• Приоритет на министерството на икономиката и индустрията остават Шенген и влизането в еврозоната
  • Очакваме на посещение у нас да пристигне и австрийския министър на икономиката 

През 2024 година приоритет е бъдещето на държавните предприятия, като то ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК.

Това заяви икономическият министър Богдан Богданов на брифинг в министерството.

"Обмисляме възможностите за текущата ситуация, така че да не рискуваме хората да загубят работните си места. Целта ни е да фокусираме държавните предприятия през ДКК в четири направления - чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа технология, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини", каза икономическият министър.

Той отчете и рекорден ръст от близо 7 млрд. лева чуждестранните инвеситии у нас за първите 10 месеца на 2023 година. 

Богданов очерта приоритетите пред министерството за 2024 година - икономическото и индустриалното сътрудничество на България, прозрачното и ефективно управление на държавните предприятия и пресичане на всякакви корупционни практики и българските потребители. 

Един от основните ни задачи, по които ще продължим работа, е членството на България в Шенген и еврозоната, подчерта Богданов. 

По отношение на еврозоната има два аспекта - потребителите и как бизнесът да премине към използване на единната европейска валута. Активните действия за еврозоната и Шенген през тази година са да разширим кампанията, не само от държавните институции, но и с бизнеса.

До края на март очакваме на посещение у нас да пристигне и австрийския министър на икономиката. 

Богданов обяви, че се работи и върху няколко инструмента, които да подпомогнат бизнеса, като целта е съкращаване на инвестиционния процес и достъп до информация и ресурси, за да се намали възможността инвеститорите да бъдат повлияни от неефективност на държавната администрация.

"Основни пазари за България, като Германия, Австрия влязоха в рецесия", даде пример Богданов и подчерта, че фокус е навлизането на повече пазари. Приоритет за следващата година са Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Витнам, Република Корея и Япония.

Един от рисковете пред бизнеса остава кадровия проблем, посочи още той. По думите му се работи за облекчаване на режима, при който граждани от трети страни могат да работят у нас, ще имало и законодателни промени в тази посока.    

Богданов припомни и че са възстановени 45 млн. лева за нереализирания правителствен комплекс, заедно с други суми ресурсът в ДКК надвишава 95 млн., който ще бъдат използвани, за да се погасят задълженята към ББР.

Кампанията "Достъпно е вас" дала много добри резултати, след като стартирала от ноември месец миналата година. Обектите вече са над 500,имало много участници в малките населени места, малки вериги се включили също.

"Работим над раширяване на самата платформа, както и портфолиото от участници с нехранителни вериги и аптеки. Инициативата ще прерасне в основен инструмент за прехода от лева в евро, с цел повишаване информираността на българските потребители", обясни министърът.    

Очаквайте още подробности!