Районът от Обзор до Резово сред най-желаните за инвестиции

Бургас и Варна рекордьори по поскъпване на жилищата

13 % спад на сключените сделки в големите градове

Бургас и Варна са рекордьори по поскъпване на жилищата през деветте месеца на 2023 г. , като за първите три скокът в Бургас е с 20 %, а през второто тримесечие скокът във Варна е с 21 %. Никъде в страната не се наблюдава спад на цените, дори напротив, което се обяснява с растеж на доходите, силна кредитна активност, отрицателни реални лихвени проценти по жилищно кредитиране спрямо инфлацията, нарастване на спестяванията, които са в размер на 76 млрд.лв. само на домакинствата.

Тези данни съобщи в Бургас Добромир Ганев, дългогодишен председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти, който участва в конференцията NextHome Black Sea 2024: Черноморски форум за ваканционни имоти.

Тя обедини експерти, предприемачи и архитекти в дискусия по проблемите и прогнозите за развитието на пазара на ваканционни жилища в България. Конференцията бе открита от зам.кмета по туризъм и спорт Манол Тодоров, който заяви, че Община Бургас работи за създаване на туристически продукт, който да разкрива потенциала на цялата област.

„Често се коментира до колко са надценени цените на жилищата. Нашите данни показват, че към момента надценяването е много малко, в рамките на 2-3 %. Не така стояха нещата през периода 2008-2010", коментира Ганев. Той развенча митът, че цените в България са същите или дори по-високи от тези в някой европейски държави.

Според изследване на международна организация, която следи качеството на живот, София се нарежда на 92 място от 130 града в Европа по цена на жилищата, а Бургас – на 122 място. Експерти са на мнение, че България я няма на картата на балонизирането на пазара, от което най-застрашени били Цюрих и Токио.

Отчита се 24 % спад на строителните разрешения и 13 % спад на реално сключените сделки в големите градове през 9-те месеца на 2023 г., като почти няма град, в който да не е регистриран спад. Изключение прави само Разлог, където се регистрира 1 % ръст.

5100 са сделките, сключени в Бургас, което е с 15 % спад, но интересен факт е, че Несебър изпреварва Бургас – там сделките са с 1000 повече, с което морската община се нарежда на четвърто място в страната по обем сделки.

Конгломератът от Обзор до турската граница на юг , в който се включват Несебър и Слънчев бряг, съставлява сериозен дял от обема сделки с имоти, коментира Ганев. По отношение на вече започнатото строителство Бургас също е рекордьор с 35 % ръст, при спад в цялата страна. В  София спадът е  с 21 %, в Пловдив - с 13 %, а  във Варна -  8 % . Въпреки това експерти определят 2023 г. като успешна в развитието на имотния пазар.

По критерий достъпност, определян спрямо дохода на семейство, минус 50 % за други разходи, Пловдив се оказва най-достъпният град в България за покупка на жилище и на 21 място в Европа от 160 града. В топ 30 влизат още Варна, София и Бургас.

Намаляването на броя на разрешенията за строеж, в същото време увеличаване на ипотеките е много добър сигнал, че хората все повече купуват с бели пари и се ползват услугите на дългогодишни инвеститори с опит, коментира Радослав Котларов, изпълнителен директор на ГБС Инвест и управляващ GHome, бранд за жилищно строителство на Главболгарстрой.

Пазарът продължава да е подвластен на проблемите в икономиката, на военните действия и политическата обстановка, отбелязаха участници в конференцията. Но особено покрай Ковид пандемията истински ренесанс преживяват ваканционните имоти, които се превръщат във втори дом и на морето и в планинските курорти.

„Бих ги определил като новото, модерно село, в което много български семейства предпочитат да отглеждат децата си в голяма част от годината, да работят онлайн и да са близо до природата", коментира Радослав Котларов. И добави, че сегментът на ваканционните имоти в сектор Строителство претърпява значими промени през последните години, под влияние на нови потребителски предпочитания, технологични постижения, променящата се икономическа среда, както и на регионалните военни конфликти.

„Инвеститорите, насочващи се към строителство и продажби на пазара на ваканционни имоти, трябва да бъдат адаптивни към новите реалности, за да постигнат устойчив успех на този динамичен пазар", допълни по време на дискусията Радослав Котларов.

Според него тенденциите в сектора на имоти, предназначени за почивка, включват сгради, осигуряващи устойчивост и екологичност, технологично обезпечени „умни" домове, пространства с възможности за работно място от дистанция, добро местоположение и иновации. 

Местоположението остава критичен фактор за успешността на инвестициите във ваканционни имоти. Инвеститорите все по-детайлно оценяват възможните райони, като задължителните изисквания са за добра туристическа инфраструктура, лесна достъпност и потенциал за растеж и развитие на локацията", обясни Котларов. Изпълнителният директор на ГБС Инвест презентира най-новия проект на компанията „Лира", чрез който ще се надгради комплексът „Свети Тома" между Созопол и Приморско. Новата 4-етажна страда, която ще бъде само на 30 метра от сега съществуващия ваканционен комплекс, ще има 55 апартамента и 76 паркоместа. Плановете са строителството да започне в следващите седмици, а  фаза 1 на строителството да бъде изпълнена преди началото на туристическия сезон.

16 г. след построяването на комплекса „Свети Тома се смени демографията - хората, които тогава купиха имоти, бяха с малки деца, а сега децата им имат деца. Комплексът отесня, не можем да смогнем с даването на апартаменти и стаи в хотела. Нуждата на нашите клиенти да имат още имоти в комплекса е причина да изградим сграда „Лира". Това са хора, които избягват т.н. градска среда, хора които стоят на морето с месеци. Комплексът е първият с частна инвестиция на пречиствателна станция с дълбоководно заустване. Ще има магазин и сервиз за велосипеди, защото почти всички се придвижват наоколо с велосипеди, обясни Котларов.

В дискусията за най-важните тенденции, предизвикателства и възможности в инвестициите, архитектурата и интериорния дизайн на ваканционни комплекси, се включи и Федерико Лазари, изпълнителен секретар на Build Europe - организация, която събира над 30 000 национални представители на предприемачи в жилищното строителство.

Той разказа за европейската инициативата G 7, създадена през 2022 г. за достъп до достъпни жилища.

„Тогава ние провеждахме комуникация с американската и канадската федерация. Обсъждахме състоянието на жилищните сектори в техните страни и това, което забелязахме е, че съществуват определени тендеции - проблем с достъпността на жилищата. Този проблем го има и в ЕС, особено в големите градове", разказа Лазари.

През юли м.г. Build Europe организира интернационална конференция в Япония, на която се поставя проблема с глобалната жилищна криза.

„В много държави разходите за дома са голям проблем, например за Германия, Франция и др. В целия ЕС има проблем с цените, продажбите на имоти намаляват с до 40 %, което е проблем за инвеститорите", коментира още Федерико Лазари.

В конференцията се включи и Федерико Лазари, изпълнителен секретар на Build Europe  / в дясно/.
В конференцията се включи и Федерико Лазари, изпълнителен секретар на Build Europe / в дясно/.
Представители на туристическия бранш, брокери на недвижими имоти, архитекти и инвеститори дискутираха какви са най-новите тенденции при ваканционните имоти и как България да стане по-привлекателна туристическа дестинация.
Представители на туристическия бранш, брокери на недвижими имоти, архитекти и инвеститори дискутираха какви са най-новите тенденции при ваканционните имоти и как България да стане по-привлекателна туристическа дестинация.