2023-а бе приповдигната в предимството на ядрената енергетика в рамките на ЕС и на Великобритания. Смятам обаче, че трябва да сме реалисти. По статистика в последните 20 г. в ЕС тенденцията е намаляване на електроенергия от ядрени източници с 5% годишно.

Това заяви в "Говори сега" по БНТ Славчо Нейков, бивш бивш главен секретар на Министерството на енергетиката и бивш член на КЕВР.

Според него има противопоставяне по темата ядрена енергетика между Франция и Германия, като Париж има 56 АЕЦ и иска да доразвие сектора си с още 14. Берлин спря свои АЕЦ. В спора се включва Великобритания, която в момента разчита на атомната енергия 15%, иска да ги увеличи до 25%.

Трябва да отбележим, че у нас атомната енергия стига до 41% от потреблението. Поддържам ядрената енергетика - тя е предпоставка за икономическо развитие като цяло. Но съм и поддръжник на реализма - ядрената енергетика се конкурира с други източници.

Огромни ВЕИ мощности у нас чакат присъединяване, има и конкуренция на технологиите в самата ядрена енергетика - излизат малки модулни реактори, обясни Нейков.

Ние сме далече от тези модули, все пак отговорността за безопасност се носи от държавата - неслучайно има отделен ядрен регулатор. А и не ми се иска България да е в редиците на опитните зайчета. Преди 5 г. идеята за модулни реактори беше дискутирана за Стара Загора, но реално сме далече от това време.

По повод вноса на електричество през последните дни първият положителен елемент е че ситуацията показва че конкуренцията работи - страните от региона предлагат по-евтин ток, създадоха си ВЕИ и газови мощности, тецовете им работят на газ, а не на въглища. Ясно е, че въглищата си отиват.

За съжаление нашето законодателство не съответства на развитието на мрежите. Важен е и проблемът с регулатора КЕВР - сред политиците ни битува мнение, че с излизане на свободния пазар се намалява ролята на регулатора. Това не е така. Те обаче намалиха състава му от 9 на 5 души, занижиха критериите за назначаване на членовете му, а с промените в конституцията се улеснява разпарчетосването на КЕВР, категоричен бе Славчо Нейков.