Има три сигнала с искане за преразглеждане на конкретни енергийни сертификати и може би това са най-сериозните. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия в отговор на въпрос за първия етап от програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост. Тридесет и пет са сигналите, в които се изразява мнение, че данните в енергийните сертификати може би не са верни, но не са посочени конкретни сгради, допълни министърът.

Цеков напомни, че министерството не е контролният орган по достоверността на данните, а Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Той допълни, че още в хода на процедурата ведомството е подало 1217 енергийни сертификата към Агенцията, в които от енергийния одитор е декларирано постигането на клас А на енергийна ефективност на сграда след изпълнението на енергоспестяващите мерки.

"Когато жалбата релевира пороци, свързани с оценяването, тя ще бъде прегледана и можем сами да оттеглим акта, с който е отказано финансирането и респективно да променим класирането", посочи министърът. Ако не го направим, компентни да се произнесат са административните съдилища, допълни той.

Цеков съобщи, че чрез ИСУН са получени 24 възражения чрез общинските администрации във връзка с получените точки, 31 са възраженията, които са с искане за преразглеждане, без да са посочени конкретни пороци, отделно - не през ИСУН, са получени 170 т.нар. квази жалби, възражения и сигнали, от които 98 са с изразено общо недоволство без обосновка, предаде БТА.

Бюджетът на първия етап от програмата за обновяване на многофамилни жилищни сгради по Плана за въстановяване и устойчивост не може да бъде надхвърлен, каза министърът.

Министърът съобщи още, че по втория етап от програмата, при който се изисква самоучастие на гражданите от 20 на сто, чийто срок за кандидатстване бе удължен, към вчерашна дата са подадени 58 проекта за по-малки сгради на обща стойност около 14 млн. лева. Бюджетът на този етап на програмата е 282 млн. лева. Министърът каза, че е оптимист по отношение на интереса към програмата, като посочи. По думите му това се основава на разговора му с кметовете, които са посочили, че се търсят инструментите и механизмите, чрез които да се осигури нужното самофинансиране. По тази програма ще се обновят около 300 сгради.

По-рано днес парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, внесен от Министерския съвет на 10 май 2023 г.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за пътищата в средата на септември миналата година. Със законопроекта се предлагат промени, свързани с изпълнение на ангажиментите на България за въвеждане изискванията на Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 г. за оперативната съвместимост на електронни системи за пътно таксуване и за улесняване на трансграничния обмен на информация за неплащане на пътни такси в Съюза в българското законодателство. Директивата цели електронните системи за пътно таксуване в Общността да се направят оперативно съвместими, за да се намалят разходите, свързани със заплащането на пътни такси в целия Съюз. С приетите текстове се въвежда понятието "Европейската услуга за електронно пътно таксуване", което заменя досегашното понятие "Европейската услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние".

Между двете четения на законопроекта бяха постъпили предложения за промени от председателя на Комисията Николай Нанков ПГ ГЕРБ-СДС и от Божидар Божанов - ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България", както и такива на работна група, направени бяха и предложения от членове на комисията в рамките на днешното й заседание, които бяха припознати от депутати.

(следва)