Искаме максимално да намалим възможността за изгаряне на отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на заседание на парламентарната комисия по околна среда и водите в отговор на въпрос дали е гарантирано опазването на здравето на хората при изгаряне на отпадъци в ТЕЦ.

Имам амбиция тази година да усилим работата по схемите за събиране и обработка на отпадъци, да работим по секторни инициативи за събиране и обработка на отпадъци – текстилни и строителни, каза още той.

Намалявайки обемите на отпадъци, които стигат до възможността за изгаряне, ще свием значително варианта за изгаряне, допълни министър Попов и добави, че не може напълно да изключи възможността за изгарянето им. Дали е гарантирано опазването на здравето на хората при изгаряне на отпадъци в ТЕЦ зависи от това какво е комплексното разрешително и какви са пречистващите инсталации, дали изгарянето е в ТЕЦ или в самостоятелен инсинератор, както и как се контролира пречистващата система, допълни министър Попов. Политика е да намаляваме максимално обема отпадъци, достигащ до инсинератор или каквато и да било форма на изгаряне, каза още министър Юлиян Попов.