Министерският съвет одобри включването на допълнителни мерки в Националната пътна карта с дейности по сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за тригодишния период от 2023 до 2025 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

В Националната пътната карта са включени мерки и дейности, които имат за цел да подпомагат напредъка на България в процеса на присъединяване към ОИСР. В рамките на този процес комитетите на организацията провеждат цялостни прегледи и отправят към България препоръки, касаещи националното законодателство, политики и установени практики, което предполага периодично включване на нови мерки в Националната пътна карта. 

Включването на допълнителни мерки в Пътната карта цели да бъде създаден инструмент за наблюдение на изпълнението на съответните изисквания, което ще подпомогне постигането на устойчив напредък в процеса на присъединяване.

С проекта на решение на Министерския съвет се предвижда Междуведомственият координационен механизъм да извършва преглед на изпълнението на Пътната карта на всеки шест месеца и при необходимост да одобрява включване на нови мерки, които да предложи за приемане от правителството.

Кандидатурата на страната ни за член на ОИСР се ползва с широка подкрепа сред страните-членки, но за укрепване на нашите позиции е необходимо да бъде демонстриран устойчив и дългосрочен ангажимент по отношение присъединяването на страната ни към организацията, към нейните принципи и цели, посочват от Министерския съвет.

С друго свое решение правителството прие България да участва в Регионалната програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за Югоизточна Европа (ЮИЕ) с доброволен финансов принос в размер на 100 000 евро. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на външните работи. 

Програмата на ОИСР за ЮИЕ е основана през 2000 г. и има силно положително въздействие върху икономиките от региона, като ги подпомага да идентифицират приоритетните области за реформи и насърчава тяхното изпълнение, за да се доближат до стандартите и практиките на ОИСР и ЕС. Чрез реформите се цели също подобряване на конкурентоспособността, привличането на повече и по-жизнеспособни инвестиции и повишаване на стандарта на живот на гражданите. 

Целите на Програмата на ОИСР за ЮИЕ съвпадат до голяма степен с приоритетите на България за развитието на региона на ЮИЕ и страните от Западните Балкани. Постигането на силен и устойчив икономически напредък на държавите в ЮИЕ и Западните Балкани, доближаването им към стандартите и ценностите на ОИСР и ЕС, развитието на стабилни демократични общества, проспериращи пазарни икономики и ефективни правни системи, работещи на основата на върховенството на закона, са от първостепенен приоритет за България. 

Отчитайки приоритетния характер на региона за България, участието на страната ни в Програмата ще представлява добавена стойност, що се касае до въвличането на български експерти в обмяната на опит и експертиза между ОИСР и страните от ЮИЕ в различни тематични области. 

След скорошното присъединяване на България към Програмата на ОИСР за Украйна, участието в Програмата за ЮИЕ допълнително усилва нивото на ангажираност на страната ни с ценностите и дейностите на ОИСР. Това ще има положителен ефект върху активно течащия процес на присъединяване на България към Организацията - наш основен външнополитически приоритет, посочват още от пресслужбата на Министерския съвет.

Какво още реши кабинетът днес вижте тук.