Още е твърде рано, за да се установят стабилни тенденции, но в публикувания на 14 февруари доклад от Европейската комисия (ЕК) за единния пазар и конкурентоспособността на ЕС се отбелязва, че 9 ключови показатели за резултатите (КПР) са се подобрили. Други 5 са се влошили, показанията на 3 са стабилни, а за два все още няма нови данни. Това се казва в официалното съобщение на ЕК, съдържащо се и на официалния сайт на институцията, по повод публикацията на аналитичния документ.  

Констатациите в най-новия доклад са на база развитието през годината на деветте фактора на конкурентоспособността - функционирането на единния пазар, достъпът до частен капитал, публичните инвестиции и инфраструктура, научните изследвания и иновациите, енергетиката, кръговостта, цифровизацията, образованието и уменията, както и търговията и отворената стратегическа автономност. 

Към всеки един от деветте фактор има набор от ключови показатели за резултатите (КПР), които онагледяват степента на напредък по ключовите категории. 

В най-новия доклад се припомня, че единният пазар е една от най-големите интегрирани пазарни зони в света и че той стимулира икономиката на ЕС, предлагайки широко обединено търсене, разнородни източници на доставки, възможности за иновации и увеличаване на производството, стабилни социални права и справедливи условия на труд. Посочено е още, че единният пазар служи като геополитически лост. Освен това в доклада се посочва, че е нужно да се засили прилагането на договорените правила и изпълнението им да бъде опростено.

Във връзка с инвестициите в доклада се стига до заключението, че публичните инвестиции — отчасти благодарение на Механизма за възстановяване и устойчивост — са се повишили след ниските равнища впоследствие на финансовата криза, но и частните инвестиции остават високи. С цел да се улесни финансирането с наличен рисков капитал и да се разрастват иновативните дружества, в доклада се препоръчва по-нататъшно укрепване на съюза на капиталовите пазари, като се използват за основа инициативите, които вече са одобрени от 2020 г. насам. В доклада също така се отбелязва, че възлагането на обществени поръчки е инструмент за стратегическо подпомагане на екологичния и цифровия преход.

Въпреки че високите цени на енергията продължават да бъдат предизвикателство, според доклада през последните години са взети важни мерки с цел да се актуализира инструментариумът на енергийната политика на ЕС и да се насърчи производството с чисти технологии в ЕС.

Освен това в доклада се отбелязва, че ЕС е важна търговска сила, на която се падат 16 процента от световния износ, и че търговията продължава да бъде източник на конкурентоспособност. Посочва се също така, че е необходимо да се защитят еднаквите условия на конкуренция и икономическата сигурност.

Докладът се публикува преди констатациите, които се очакват от предстоящите доклади на Марио Драги и Енрико Лета за бъдещето на европейската конкурентоспособност респективно на единния пазар, уточняват от ЕК. 

Годишният доклад за единния пазар и конкурентоспособността е изготвен в отговор на искането на Европейския съвет от март 2023 г. за наблюдение на състоянието на единния пазар и конкурентоспособността на Европа. Той се основава на предишните годишни доклади за единния пазар, предвидени за първи път в Европейската промишлена стратегия от 2020 година.