Разговор между Комисията за защита на потребителите (КЗП) и трите мобилни оператора за клаузата за индексация на цените на услугите им ще има. 

Това стана ясно по време на комисията за монополите в парламента, на която бяха изслушани обмудсманът Диана Ковачева, представители на КЗП и на трите мобилни оператора.

Председателят на комисията Стоил Алипиев обяви пред депутатите, че трябва да се изясни какво да се случи с клаузата за индексацията - да се премахне, да се промени или да се заведе дело срещу мобилните оператори, като премахването и може да стане само със законодателни промени.

По думите му е неравноправна, защото липсва реципрочност на правата на потребителите и търговците.

Съдебнит дела обаче са последна стъпка, като преди това ще се търси мек подход и увери, че телекомите са поискали разговор с комисията и се надява клаузата да бъде променена на база законодателството. 

От трите мобилни оператори бяха категорични, че клаузата е равноправна и в целия Европейски съюз е позволена.

Жанет Захариева от "Виваком" изтъкна, че европейските потребители плащат 4 пъти по-високи такси от българските, в същото време инвестициите в сектора са с много висок интензитет.

Омбудсманът Диана Ковачева също беше категорична, че става въпрос за злоупотреба от страна на мобилните оператори, тъй като индексацията е предвидена като възможност, а не задължение на телекомите.

В същото време при дефлация те не намаляват цените, което означава, че липсва реципрочност за намаляване цената на мобилната услуга.