Автомобилите с двигатели с вътрешно горене са доказали своята устойчивост на удари от мълния през годините, но възниква въпросът как подобни ситуации се отразяват на електрическите коли.

Оказва се, че возилата на ток могат да издържат на светкавица точно толкова, колкото стандартните автомобили. Токът от мълнията отива към земята и благодарение на гумите електрическите превозни средства са изолирани и безопасни по време на удар. Металният корпус служи като щит, отклоняващ електрическата енергия далеч от вътрешността, като пази пътниците в безопасност.

Въпреки това Австралийската пожарна служба (NSW) предупреждава, че в случай на сблъсък, пожар или потапяне на електрическо возило трябва да се внимава изключително много поради възможен теч на батерията с високо напрежение. Препоръчва се бърза проверка на автомобила за евентуални щети след удар от мълния, а при съмнения и консултация с квалифициран техник или служба за пътна помощ.

Въпреки че зареждането само по себе си не е опасно, важно е да бъдете внимателни, когато свързвате автомобила към зарядното устройство. Специализираните конектори са проектирани да пропускат минимално количество вода по време на зареждане, а системите на автомобила извършват подробни проверки, преди да позволят на електричеството да тече.

Тим Уошингтън, главен изпълнителен директор на Jet Charge, подчертава важността на проверката на свързващия кабел, особено при зареждане при влажно време. Всяка повреда или оголване на кабела може да представлява риск, така че е необходимо да се уверите, че оборудването е в изправност преди употреба.