Продажбите на електрически автомобили се увеличаваха непрекъснато през последните месеци. Но това вече не е така. Според експерти е достигнато плато в електрификацията и то може да продължи до две години.

Mercedes-Benz обяви стратегически обрат: вече не става въпрос за спиране на производството на бензинови и дизелови двигатели в краткосрочен план и фокусиране на всичко върху електричество. Главният изпълнителен директор на марката Ола Калениус, призна това на конференцията за представяне на финансовите резултати за 2023 г.

"Не мисля, че някой е очаквал, че трансформацията на века в автомобилната индустрия ще се случи по права линия. Ще има възходи и падения", каза висшият мениджър пред акционерите.

Очевидно електрификацията не напредва толкова бързо, колкото се очакваше, което пряко застрашава рентабилността на марката. Затова и двигателите на бензин и дизел ще продължат да се произвеждат масово.

Доскоро Mercedes планираше да произвежда само електрически автомобили и плъгин хибриди от 2030 г. Голям план, който сега се отлага. От Mercedes вече изчисляват, че 50% от производството до този краен срок ще бъде съставено от бензинови коли или дизели.