Наддаването ще е в присъствието на кандидатите, оферти няма да се дават в пликове и да престояват в сейфове, обяви Зарица Динкова

Търговете за отдаване под наем на черноморски плажове, които досега бяха с тайно наддаване, вече ще се състоят публично и търгът ще е явен, съобщи във вторник министърката на туризма Зарица Динкова.

Министерството е подготвило списък с 20 плажа, за които

поетапно ще се обявяват търгове

Сред тях са пет от плажовете на Камчия, Шкорпиловци-юг, два от плажовете на Бяла, Обзор, Елените, Ахелой, Райския залив и др. По-голямата част от тях досега бяха без стопани.

Основните условия за наемане на пясъчните ивици остават както досега. Договорите ще се сключват за срок от 5 години, с точно посочена цена за чадъри и шезлонги, със задължения за водноспасителна и медицинска дейност и т.н.

Основната разлика е, че досега кандидатите за наематели подаваха в министерството затворени пликове с предложената цена. По думите на Динкова тези пликове са престоявали в сейфове и още в началото на мандата бизнесът ѝ е обърнал внимание, че това не е редно.

Новите търгове ще бъдат публични, като кандидатите ще трябва

задължително да присъстват в залата

и да наддават над определената първоначална цена, като всяка стъпка за наддаване ще е с до 10% от нея.

“Кандидатите трябва да са минимум двама, за да има търг. Ако се е явил само един от подалите документи, се изчаква 1 час и ако не се появят останалите, той печели договора. В случай че е кандидатствал само един, търгът се отменя”, обясни Владимир Петров - шеф на дирекция “Концесиониране, наемна и регулаторна дейност в туризма”.

“Така

поставяме началото на още една реформа,

която до този момент не е срещала политическа воля, но е очаквана от сектора и обществото”, каза Динкова.

В Министерския съвет в момента се прави и цялостен преглед на процедурите за концесиониране на черноморските плажове, съобщи още министърката.