Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) съвместно с Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започват мащабно проучване за нуждите на българския бизнес от внедряване на програми за подготовка на фирмите и заетите в тях за дигиталната и зелената трансформации.

Проектът „Социалното партньорство и човешките ресурси на двойния преход е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 и се финансира от ЕС с 6,1 млн. лв. Стойността на цялата програма заедно с националното съфинансиране е 7,2 млн. лв. Проектът ще се изпълнява до края на 2027 г., съобщи изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Дейностите по програмата са насочени към 14 области и към 5 основни бранша: строителство, сигурност, облекло и текстил, автомобилен сектор и добивна промишленост.

Целта е в рамките на проекта първо да се определи от какви нови умения и знания имат нужда заетите в тези сфери, така че да се осъществи преходът към зелена и кръгова икономика, дигитализацията, както и на благоприятна среда за учене през целия живот.

Първоначално ще се работи с 1300 фирми от петте бранша с общо 3 хиляди заети в тях. От резултатите – създадените модели и практики за обучение обаче на практика ще се възползват безплатно всички фирми в България, подчерта Иванов.

„Особено е важно това за добивния бранш, тъй като трябва скоростно да се създадат условия за пренасочване на работещите в предвидените за закриване предприятия", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В края на проекта ще бъдат създадени специални стратегии за учене през целия живот поотделно на фирмено, браншово и регионално ниво.

Проектът е част от отделна ос на оперативната програма, чийто цялостен бюджет е 52 млн. лв. Целта на всички проекти, включени в него, е да подготвят българските фирми за зеления преход и дигитализацията. Полза от него ще имат и всички български граждани в трудоспособна възраст, подчерта ръководителят на управляващия орган на порграмата Цветан Спасов.