Сам Олтман, ръководителят на компанията „Оупън Ей Ай“, създателка на изкуствения интелект Чат Джи Пи Ти, се присъедини отново към административния й съвет четири месеца след криза в управлението, предадоха световните агенции.

Олтман беше отстранен набързо в средата на ноември от бившия административен съвет на компанията заради липса на прозрачност. След няколко дни той беше върнат обратно като наблюдател в административния съвет след негодувание от отстраняването му, изразено от служителите и от основния инвеститор в „Оупън Ей Ай“ – „Майкрософт“. 

Сега в изявление компанията казва, че Олтман се връща като член на съвета и към този орган се присъединяват още трима нови членове и това са Сю Дезмънд-Хелман, бивша президентка и изпълнителен директор на "Фондация Гейтс", Никол Селиман, бивша президентка на „Сони“, и Фиджи Симо, бивша директорка на мобилното приложение на „Фейсбук“.

Успехът на Чат Джи Пи Ти превърна създателите му в звезди на Силициевата долина и постави началото на модата на генеративните изкуствени интелекти. Сега Олтман и колегите му са си поставили за цел да подобрят технологията и да я оборудват с когнитивни способности, сходни или превишаващи тези на хората, тоест да се получи така наречения от тях генерален изкуствен интелект.

Миналата седмица Илон Мъск, съосновател на „Оупън Ей Ай“ подаде оплакване срещу компанията, като обвини Олтман и настоящото ръководство, че са предали мисията си и че трябва да работят в полза на човечеството и да разработват изкуствен интелект с отворен код и достъпен за всички. Мъск, напусна „Оупън Ей Ай“ през 2018 г. и сега е един от отявлените й критици. Той критикува сближаването й с „Майкрософт“, инвестирал в нея 13 милиарда долара в последните години. Във вторник Олтман и негови колеги изтъкнаха, че тяхната мисия за създаване на генерален изкуствен интелект е с цел всеобщо благо.

Миналата година Мъск създаде своя собствена компания за изкуствен интелект – „екс Ей Ай“.