Според информация на германското издание WirtschaftsWoche германският производител на електрически превозни средства Next.e.Go Mobile SE е подал молба за банкрут. Компанията искаше да строи завод в Ловеч, а след това и в македонския Тетово.

Обещанията бяха големи: Next.e.Go Mobile искаше да построи три нови микрофабрики в Европа и САЩ, за да разшири производството на своите евтини, малки електрически коли за градския трафик. Шефът на компанията обяви това малко преди публичното предлагане на акции в Ню Йорк само преди пет месеца, но плановете се провалиха.

Според информация от WirtschaftsWoche, централното дъщерно дружество Next.e.Go Mobile SE е подала молба за несъстоятелност. Окръжният съд в Аахен назначи адвоката Клаус-Петер Крут, партньор на адвокатската кантора за преструктуриране AndresPartner, за временен синдик.

Компанията заяви, че решението за подаване на молба за откриване на производство по несъстоятелност е взето „на фона на последните негативни развития и предизвикателства" в индустрията за електрически автомобили и "нестабилността на капиталовите пазари".

В същото време Дирекцията за технологично-индустриални зони за развитие (TIRZ) на Северна Македония обяви, че е спряла държавната помощ за компанията e.GO за изграждането на фабрика за електрически превозни средства в Тетово.

TIRZ обяви, че "поради неплатежоспособността на компанията "майка" (Next e.GO mobile в Германия), изпълнението на договора и всяка процедура, предвидена за отпускане на публични средства на компанията e.GO, се спира."

Правителството на Северна Македония подписа споразумение с германската компания Next e.GO mobile на 14 август 2022 г. в Тетово за държавна помощ за инвестиция на този немски производител на електрически автомобили в „зоната TIRZ" на Тетово.