Безплатното и автоматично превалутиране на сметки, заплати, цени, пенсии, ценни книжа ще се извърши по курс 1,955883
 При заеми с променлив лихвен процент, новата лихва не може да е по-висока от тази към датата на приемане на еврото

Един месец ще се разплащаме в двете валути, тогава търговците могат да откажат над 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция

В деня на въвеждане на еврото, България ще се раздели с валутния борд и ще стартират  разплащанията  в новата валута. Автоматично и напълно безплатно банките ще превърнат спестявания и заеми по разплащателни, депозитни, спестовни и кредитни сметки и карти в евро по официалния валутен курс-1,955883 лева за евро.
Всички задължителни изисквания и процедури са разписани в законопроект за въвеждане на еврото, обявен за обществено обсъждане от финансовото министерство.

От тази дата от банкоматите и банкови офиси ще теглим само евро, а търговците също ще връщат ресто в новата валута, дори и да плащаме с левове. Цените на всички стоки ще бъдат обявени в двете валути едновременно, за да има контрол от купувачите.

От същата дата се предвижда изплащането на заплати, пенсии, обезщетения, паричните и социалните помощи и всякакви плащания да се извършва в евро.

Закръглянето на задължения към държавата ще става от десетичния знак надолу,   а от държавата към хората- от десетичния знак нагоре.
Използването на двете валути едновременно ще бъде разрешено само до месец от въвеждането на европейската валута. Половини година от тази дата банкноти и монети в лева ще се обменят безплатно от банките, и в някои пощенски клонове в населени места, където няма банкови клонове или те са далече. Ако сумите за обмяна са над 30 хил. лв. и притежателят иска да ги обмени наведнъж, трябва да направи три дни предварително заявка, за да има достатъчна наличност от новата валута.
БНБ ще обменя безплатно и в неограничено количество и без времеви ограничения банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс от деня на въвеждането на европейската валута, предвижда още проектът.
За да няма промени и спекулации, които да затруднят превалутирането на заеми, законът предвижда ако те са променлив лихвен процент, новата лихва
да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксирана лихва, тя остава същата, каквато е договорена преди въвеждането на еврото.
Един месец от датата на въвеждането на новата валута цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро. Законът предвижда двете цени да са изписани ясно, четливо и недвусмислено, за да не заблуждават потребителите. Във фискалния бон, платената сума също ще се изписва в двете валути.
В рамките на едномесечния период с двойно обращение на лев и евро хората ще могат да се разплащат и в двете валути, а търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

В периода на двойно обращение търговците може да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.
Контролните органи ще следят търговците да не увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, ако това не се налага от икономически фактори, какъвто не е въвеждането на новата валута.