В своя съботен очерк "24 часа" разказва за порното, качено без знанието на някой от участниците, често в телеграм групи. Този текст е за самото приложение за чат.

Братята Дурови го създават като отговор на цензура от Путин, сега ги обвиняват, че през него е минала логистика за атентата край Москва

Най-сигурното приложение за чат, недаващо достъп до данните си на властите, но и заради това ползвано за набиране, организиране и логистика на терористи. Така накратко може да бъде описана апликацията за бързи съобщения телеграм.

Тя е създадена от братята руснаци, Николай и Павел Дурови. Телеграм е вторият им съвместен проект след Вконтакте, социална мрежа, често наричана “руският фейсбук”. Поводът за създаването на телеграм е всъщност руският президент Владимир Путин. Тиранинът, както го наричат братята, а и не само, непрекъснато се меси чрез държавата в социалната мрежа. Така след поредица от конфликти с руското правителство поради цензурата и проблемите със защитата на личните данни, братята Дурови изоставят творението си и създават телеграм.

Приложението разполага с множество функции за сигурност, създадени за защита на комуникациите на потребителите. Една от неговите изключителни характеристики е криптиране от край до край. Това означава, че изпратените съобщения са видими само на устройствата, от които са пратени, а само едно друго ги получава. Така се гарантира, че само двамата чатещи могат да достъпват съдържанието на съобщенията си. Освен това телеграм предлага съобщения с автоматично унищожаване,

позволявайки на потребителите да зададат таймер за изчезване на съобщенията след определен период. Опциите са от 1 секунда до на всеки месец. Могат да се задават не само за отделни съобщения, но и за целия чат. Приложението също поддържа двуфакторна аутентикация и предлага опция за тайни чатове. Там съобщенията не се съхраняват на сървърите на телеграм и могат да бъдат достъпни само на устройствата, участващи в разговора.

Ангажиментът на братята Дурови към поверителността на потребителите често ги изправя срещу власти, които търсят достъп до данните на потребителите за цели на правоприлагане. Платформата им се е сблъскала с множество правни битки и изисквания от различни правителства да предостави достъп до комуникациите на хората. Въпреки това двамата последователно отстояват строгата си позиция за защита на поверителността на потребителите, отказвайки да сътрудничат с властите или да въведат задна врата за достъп до своите протоколи за шифроване. Тази принципна позиция е спечелила както похвала, така и критика, с поддръжници, които приветстват ангажимента на телеграм към поверителността на потребителите, и с критици, които изразяват загриженост за неговото потенциално използване от злонамерени лица.

А повод за притеснение действително има. Дори от последната седмица. Заподозреният за терористичната атака край Москва Шамсутдин Фариддун посочва по време на разпит при задържането му, че е бил вербуван именно в един от чатовете на телеграм. Това се казва във видео, публикувано в канала на приложението на главния редактор на телевизионния канал RT Маргарита Симонян.

Организаторите на терористичната атака ми писаха в телеграм - без име, без фамилия, без нищо, казва той. Признава, че контактът станал, след като слушал проповедник в социалните мрежи.

Реакцията на Кремъл не закъсня. Ще очакваме по-засилено внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс от технологична гледна точка, който всъщност се разрасна пред очите ни, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите, включи се Дмитрий Песков, говорител на Кремъл,

И докато телеграм се слави с поверителността си, конкуренция не липсва. Най-популятно е приложението сигнал. Уатсап също има функция за криптиране. Мнозина обаче не му вярват, защото е на “Мета” - компанията зад фейсбук.

ДИМИТЪР МАРТИНОВ

dmartinov@

24chasa.bg

Facebook:

24 часа

Павел Дуров е създател на телеграм заедно с брат си Николай.