Правителството одобри в сряда позиция по дело на Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". 

Министерският съвет  дава съгласие да бъдат осъществени всички процесуални действия по осигуряване защитата на правата и интересите на Република България във връзка с делото. 

Това е всъщност втори рунд на делото на ЕК  срещу българските енергийни дружества.

На 25 октомври миналата година Общият съд на Европейския съюз отмени изцяло Решението на Европейската комисия по делото "БЕХ Газ", с което комисията санкционира „Български енергиен холдинг", „Булгаргаз"  и „Булгартрансгаз"  за злоупотреба с господстващо положение, препятстваща достъпа до българската газова инфраструктура и хранилището в Чирен в периода от 30.07.2010 г. до 01.01.2015 г. Решението на Брюксел беше по жалба от "Овергаз" и налагаше санкция около 77 млн. евро. То беше постановено на 17.12.2018 г. 

 Българските дружества, подкрепена от държавата (встъпила като заинтересована страна), обжалваха пред Общия съд на ЕС и спечелиха, магистратите отмениха на 25 октомври миналата година решението на ЕК.   Постановеното от Общия съд може да бъде обжалвано пред Съда на ЕС само по правни въпроси.