Управляващият  цялата газопреносна система на България Владимир Малинов оставя за малко газопроводите и поема цялата енергетика като служебен министър в кабинета на Димитър Главчев.

Малинов пое директорския пост в "Булгартрансгаз"  през 2018 г., след смъртта на тогавашния шеф Георги Гегов. До този момент беше шеф на правния отдел на компанията.

 Той всъщност е човекът, който на практика реализира идеята България да е газов хъб и да фактор в транзита на природен газ. По негово време беше изграден оспорвания сега от ПП-ДБ "Балкански поток", "Булгартрансгаз" стана акционер в терминала за втечнен газ при Александруполис. Скоростно беше изградена газовата връзка със Сърбия. Тръгна проекта за разширяване на газовото хранилище в Чирен, за да може да се нагнетява в него 1 млрд. куб. м. Пак по негово време ЕК прие  250 км газопровод за пренос на водород между Гърция и България. 

В момента се реализира идеята за увеличаване на капацитета на националните мрежи на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова и Украйна. Така с по-малко пари, а не да се правят нови газопроводи за милиарди, се материализира идеята на вертикален газов коридор, по който да се транспортира газ от терминалите в Гърция към Централна Европа и към Молдова и Украйна. Така ще се ползва и по-пълноценно някогашния Трансбалкански газопровод. 

Малинов има опит и контакти в Брюксел, както и със съседните преносни оператори, а и с политиците им. Защото газопроводите освен за пренос на газ са и политика. 

Като министър той има задачата да приключи, а и да стартира нови процедури по плана за възстановяване, като тази за големите батерии, както и разширяването на електропреносната мрежа. Има да управлява проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй".

От 1 юли се либерализира напълно пазара на ток на едро и задачата е това да стане безпроблемно за домакинствата, а и за енергетиката. 

Има да се ремонтира най-голямата батерия - ПАВЕЦ "Чаира". 

Предстои му да приключи актуализирането на интегрирания план "Енергетика - климат", интересно е дали през месеците му на служебен енергиен министър ще има развитие на енергийната стратегия, разработена от Румен Радев.

Другият дамоклиев меч са мините и въглищните централи в Маришкия басейн.