Има риск България да не получи средства по втория транш на Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди по Нова тв енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Причината е решението на Народното събрание електроцентралите все още да не излизат на свободния пазар.

„Сега се отлага преминаването на всички централи, които произвеждат електроенергия, към свободния пазар", обясни той. По думите му това е ключово условие за отпускането на средствата по втория транш на ПВУ. „Най-отговорно ви заявявам, че с това решение на парламента пари от Европейския съюз няма да получим. Това е една от най-важните реформи, включени в Плана за възстановяване и устойчивост", каза Владимиров.

„При премахване на регулирания пазар цените за бита ще скочат", смята главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев. По думите му в момента няма готовност за либерализиране на цените. Мините и тецовете са натоварени с допълнителни плащания. Там има и 15 хиляди работещи. Всяко прибързване ще доведе до други ефекти, смята Кацарчев.