Близо 6 хиляди души персонал липсват само по Южното Черноморие

Въвеждането на шенгенското изискване за пръстов отпечатък от всеки, който влиза на територията на държава от Шенген, и фактът, че това трябва да се прави във визов център в съответната държава, спънаха наемането на кадри от средноазиатските страни за работа по туристическите обекти през лятото. Това се разбра след серия от срещи тази седмица на служебния министър на туризма Евтим Милошев с браншови организации и представители на институции, от които зависи издаването на разрешения за пребиваване и работа в страната.

Последната такава среща бе в петък час след като депутатите изслушаха обясненията на Милошев по същия въпрос. Тя бе с шефовете на Агенцията по заетостта, на дирекция “Миграция” на МВР, на ДАНС и на МВнР.

Според туристическия бранш нововъведението е затруднило издаването на разрешения за пребиваване, особено за граждани от Киргизстан и Узбекистан. Там разстоянията до най-близкия визов център са огромни и на практика от началото на април само единици успяват да преодолеят изискването. Вследствие на това

през лятото се очертава недостиг на персонал

от около 5-6 хиляди души от тези републики само за Южното Черноморие.

Отделно от това самите процедури са много тромави. Бизнесмени разказаха, че дирекция “Миграция” на МВР няма нито кол - център, нито каквато и да е друга връзка с подалите молби, а съгласуването на документите се извършва между тази дирекция и Агенцията по заетостта. Затова често се получават случаи, при които за някакъв отстраним пропуск в документите трябва да се изчака цял месец книжата да се върнат в агенцията и след отстраняването на пропуска цялата процедура да се повтори.

Представителите на силовите ведомства обясниха на министър Милошев в петък, че разглеждането на заявленията е сложен процес, който отнема много време, защото кандидатстващите трябва да се проучат. Освен това консулските и визовите отдели на посолствата нямали достатъчно административен капацитет.

Затова го посъветваха да помоли депутатите за

по-бързо придвижване на проекта за промяна на Закона за чужденците,

който отдавна е в Народното събрание. Той предвижда краткосрочните визи за пребиваване в България до 3 месеца да може да се удължават, без да е необходимо гражданинът да напуска страната, както сега. Визите се издават при далеч по-лек режим, отколкото разрешенията за дългосрочно пребиваване, а най-често за работа през летния сезон е необходимо работникът да е в България в продължение на 5-6 месеца.