АЕЦ "Козлодуй" може да премине към използването на гориво на "Уестингхаус" за блок 5. Централата е получила разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години.

Първите доставки на американското гориво пристигнаха на територията на централата в края на миналата седмица.

Диверсификация в АЕЦ "Козлодуй"
"Във връзка с осъществявания от АЯР текущ и последващ регулаторен контрол в издаденото разрешение се съдържат редица условия свързани с преход към новия тип ядрено гориво. Те включват изисквания, както по отношение на извършването на промени в съществуващите инструкции и документи, определящи дейностите с новото гориво, така и за периодично предоставяне на допълнителна информация за експлоатацията на горивото и извършване на анализи и предприемане на допълнителни мерки в случай, че възникне необходимост", обясниха от АЯР.

Основната част от процеса по лицензиране на новото ядреното гориво е свързана с извършване на преглед и оценка на техническите документи, приложени към заявлението за издаване на разрешение, с цел да се демонстрира безопасността при експлоатация на новия тип гориво.

В прегледа на техническата документация беше ангажиран значителен човешки ресурс, както от страна на АЯР, така и от страна на външни български и чуждестранни организации за техническа поддръжка. По този начин се осигурява прилагането на хармонизиран подход и най-добрите европейки практики при лицензиране на нов тип ядрено гориво, пише БНТ.

Горивото в централата ще се подменя на части, като се очаква ако няма проблеми, до четири години изцяло да бъдат сменени всички касети в реактора. Засега шести блок на "Козлодуй" ще продължи да работи с руско гориво.