От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев.

Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи функции". Събраните през тази година пари са от компенсации за преработен руски петрол, намиращ се в данъчните складове, уточни той. 

На следващото заседание на Временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с необходимостта от изисканата и получена от правителството на България дерогация, от която се ползваше "Лукойл" и икономическия ефект от дерогацията, както и изпълнение на задълженията на министъра на икономиката и индустрията относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това, което ще бъде в четвъртък, депутатите ще искат информация от Министерството на финансите и Министерството на икономиката, както и представителя на държавата в бургаската рафинерия, за ефекта от ползването и отказването от дерогацията за преработка на руски нефт, пише БТА.