Турция планира да продължи да намалява зависимостта си от внос на енергия и ще инвестира 100 милиарда долара във възобновяема и чиста енергия през следващите 10 години. Това съобщи министъра на финансите Мехмет Шимшек по време на участие в местния икономически форум Улудаг, предава проправителственият в. „Сабах“.

През следващите 10 години ще бъдат инвестирани 100 млрд. долара във възобновяема енергия. Това ще се отнася и за ядрената енергия, тъй като ядрените електроцентрали са признати за източници на чиста енергия. С пускането в експлоатация на атомни електроцентрали зависимостта ни от чужди ресурси ще бъде допълнително намалена, каза Шимшек.

Много е важно и необходимо да се трансформира енергийният сектор. През 2022 г. Турция е платила за внос на природен газ и петрол 97 млрд. долара. Миналата година тя плати 70 млрд. долара. Турция обаче разполага с природен газ и нефт. През следващите години ще покрием 25 на сто от нуждите си от природен газ и нефт със собствени сили, изтъкна министърът.

Той подчерта, че въпросът за намаляване на зависимостта от вноса на енергия е стратегически, тъй като Турция "ще може да управлява много по-добре финансовите рискове, произтичащи от дефицита по текущата сметка или от ситуацията с макрофинансирането", а успехът й в това отношение пряко зависи от намаляването на външната зависимост, съобщи БТА.

Шимшек добави, че делът на Турция в световната икономика е около 1,1 на сто, а целта на Анкара е да повиши този показател до 2 процента. Той изтъкна, че няма място за песимизъм в средносрочен план в контекста на икономиката и развитието на Турция.