Европейският съюз разкритикува Русия за поставянето на дъщерни дружества на една италианска и една германска компания под "временно външно управление" на структура на "Газпром", като заяви, че този ход подчертава незачитането на международните норми от страна на Москва, предаде Ройтерс.

Ден по-рано руският президент Владимир Путин подписа указ, с който прехвърля на "Газпром битови системи" 100 % от акциите на руските структури италианската компания "Аристон" (Ariston), специализирана в производството на уреди за отопление на вода, както и на германския производител на домакински уреди Бе Ес Ха "Хаусгерете" (BSH Hausgeraete). 

"Тези мерки, насочени срещу законни икономически дейности, са поредното доказателство за незачитането на международното право и правила от страна на Русия", заяви говорител на дипломатическата служба на ЕС, предаде БТА. Въпросните действия потвърждават, че Русия, която води война в Украйна, също така е "непредсказуем участник в икономическата сфера и е създала бизнес климат на произвол и враждебност към чуждестранните инвеститори", допълни говорителят на ЕС.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни съобщи, че руският днес посланик в Рим е бил извикан, за да даде разяснения по въпроса. Таяни допълни, че правителствата на Италия и Германия координират действията си със служители на ЕС в Брюксел. 

В изявление на "Аристон" се казва, че компанията е "изключително изненадана" от действията на Русия и че прави оценка на последиците от указа на Путин.