Китайските марки започват истинска ценова война не само в собствената си страна и в Европа. BYD Seagull, китайският компактен електрически автомобил, който също ще пристигне на Стария континент догодина, наистина може да промени пазара на електрическите автомобили.

На автомобилното изложение в Пекин бе представен последния вариант на пълноценния градски автомобил с пет врати, който обещава много със своята автономност от 250 км по WLTP. Цената на модела в Китай започва от еквивалента на 8100 евро, а през 2015-а в Италия ще се продава от 12 000 евро.

BYD Seagull (в превод - чайка) принадлежи към серията електрически автомобили Ocean на китайската марка, има пет врати и е дълъг 3,78 метра , което е малко повече от Fiat Panda.

Колата има дори малък преден багажник, докато отзад има товарно отделение, което със сгъната задна облегалка има максимален капацитет от 930 литра.

В момента наличният двигател за малкия градски модел на BYD с предно задвижване е с мощност 75 к.с., с избор на батерия между 30,08 kWh литиево-железен фосфат LFP и 38,88 kWh.

С батерия от 30,08 kWh Seagull трябва да измине около 250 км в цикъла WLTP, докато с по-голямата пре версията BYD Blade може да достигне 300 км.

BYD Seagull бе пуснат в Китай преди година, през април 2023 г., и ще пристигне в Европа през 2025 г. в актуализирана версия, на тази която бе показана в Пекин.