Хората трябва да внимават повече от 30% от месечните им доходи да не отиват за вноски по кредити. Това заяви зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници Деян Василев.

Банките чупят рекорди в отпускането на кредити, предупреждават икономисти. През първите три месеца на 2024 г. новоотпуснатите кредити са с 49% повече от отпуснатите през първото тримесечие на 2023 г. На този фон, БНБ предупреди за открити нарушения при кредитни институции, но без да посочва кои са те.

„По-голямото кредитиране се дължи на три фактора. Ниските лихви по ипотечните кредити, като България е рекордьор в световен мащаб с 2,5%. Увеличаващите се доходи на българите, увеличаващият се брутен вътрешен продукт, поставяме рекорди откъм спестявания в банковия сектор с нулева лихва. Това позволява на банките да отпускат кредити на ниски лихви. Хората виждат, че инфлацията им изяжда спестяванията и решават да си купуват жилища", коментира Василев. Той допълни, че цените на имотите в София не са по-високи, отколкото в други държави.

„Хората трябва да внимават повече от 30% от месечните им доходи да не отиват за вноски по кредити. Хубаво е да имат заделен буфер, ако случайно останат без работа, да могат да си погасяват всички вноски по кредити, без това да им влияе", обясни Василев.

Експертът коментира и решението на кабинета ДДС за хляба и брашното да остане 0%. „Понякога временните мерки за нулево ДДС увеличават печалбите на търговците. Редно е хората, които продават хляб, да изчисляват своите печалби, спрямо ДДС", каза Василев пред NOVA. Според него следенето на надценки е много труден процес, който може много лесно да бъде манипулиран.